22.10.2018. 13:29
0
Ivo Sanader osuđen na 2,5 godine zatvora za ratno profiterstvo
On se u društvu svog advokata Čede Prodanovića pojavio u Sudu u 12.55 sati

Županijski sud u Zagrebu proglasio je krivim bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera za ratno profiterstvo u aferi "Hypo" i osudio ga na kaznu od 2,5 godine zatvora. 

Također se nakon ove presude izriče još jedna. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić u 14 sati izriče drugu presudu vezanu za prodaju jeftine struje "Diokiju".

Sanadera u aferi "Hypo" terete da je u ratno doba, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, uzeo proviziju u protuvrijednosti višoj od 900.000 maraka od "Hypo banke", nakon što je ta banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava. Terete ga i da je zbog tog slučaja ratni profiter, a on je tokom suđenja ponavljao da to nije istina. 

Za tu je aferu već bio osuđen 20. novembra 2012. na 3,5 godina zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 8,5 godina, jer su mu sudili u isto vrijeme i za aferu "Ina-MOL" (za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u "Ini"), za koju je dobio 7,5 godina, prenosi Avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.