14.11.2018. 12:05
0
"Danas" na naslovnici objavio karikaturu Adolfa Hitlera: Iako Vučić tvrdi da je to sloboda govora, nema dana kada novinari nisu napadnuti
FOTO: Danas
Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori je u poređenju sa svim zemljama Balkana, izjavila je Pauline Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Ona je za list "Danas" kazala da je to jedan od zaključaka RSF-a, nakon sastanka s predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

 "Imala sam sastanke s najvišim predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je stanje u medijima u Srbiji mnogo gore nego u drugim balkanskim zemljama. Razina govora mržnje je zabrinjavajuća, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi", kazala je Ades-Medel.

Po njezinim riječima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura s likom Adolfa Hitlera koju je "Danas" objavio.

 "Iako predsjednik (Aleksandar) Vučić tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani lista 'Danas' primjer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažalost, ne prođe niti jedini tjedan da netko od novinara u Srbiji nije uvrijeđen, napadnut ili ponižen od strane državnih dužnosnika i predstavnika vlasti", navodi Ades-Medel, koja je osudila način na koji su na karikaturu reagirali predstavnici vlasti, uključujući i priopćenje Ministarstva kulture i informiranja.

 Napomenula je kako RSF priprema komentar i za europskog komesara Johannesa Hahna o stanju medija u Srbiji, prenosi Beta. 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.