27.11.2018. 18:12
0
Srbi na protestima u Kosovskoj Mitrovici: Stop nasilju Prištine, imamo pravo na hljeb!
Građani su na mirnom protestu u Kosovskoj Mitrovici izrazili nezadovoljstvo posljednjim potezima Prištine.

Okupljenima se obratio predsjednik Srpske liste Goran Rakić, koji je poručio da od danas administracija lokalnih samouprava više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.

Protest je održan ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u sjevernom dijelu grada.

Građani su nosili transparente: "Hoćemo mir, a ne ratove", "Ne izgladnjujte našu djecu", "EU, otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hljeb".

Goran Rakić je poručio da su ovo mirni protesti i da ne bi htio da neko izvlači iz konteksta okupljanje građana u Mitrovici i da mirne proteste nazove drugačijim imenom. 

Rakić je ukazao da međunarodna zajednica i dalje ćuti na odluke Prištine koje ocjenjuje brutalnim i nedemokratskim.

Saopštio je građanima da su danas predsjednici opština sa srpskom većinom i gradonačelnici podnijeli ostavke i da od danas lokalna administracija više ne funkcioniše u kosovskom sistemu.

Rakić je rekao da takse koje je uvela Priština znače da srpska djeca neće sutra imati osnovne uslove za život, hranu i vodu i dodao da su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku.

Pozvao je građane da i sutra dođu na veliki protest, i naveo da je formiran krizni štab, koji je u 24-satnom zasjedanju, prenosi RTS.

Član Kriznog štaba Nebojša Jović prenio je da su zahtjevi Srba da Priština vrati carine na prijašnji nivo.

"Ćutanjem pred ovim nezakonitim mjerama EU, prije svega Federika Mogerini, pokazuje da u poniznosti i popustljivosti prema Prištini nema mjera. Samo za podršku tih mjera treba krivično odgovarati", naglasio je Jović.

Dalji zahtjev okupljenih je da se pusti na slobodu petoro Srba koji su uhapšeni u nasilnoj akciji prištinskih specijalaca.

Predsjednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Milan Savić poručio je da su studenti uz svoj narod i da će se boriti sa njima gandijevskim otporom.

(Fena / Haris Ahbabović / Video: RTS)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.