29.11.2018. 16:37
0
Na otpremnicama za robu iz BiH i Srbije treba stajati "Republika Kosovo"
Nova odluka Vlade Kosova o povećanju taksi za 100 posto za robu iz Srbije i BiH o carinskim procedurama nalaže da na računu, odnosno otpremnicama za ovu robu mora stajati "Republika Kosovo".

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci je kazao kako su na samom početku primjene ovih mjera zabilježeni i slučajevi gdje je Carina prihvatala robu na kojoj je pisalo samo "Kosovo" ili je naveden grad.


- Na osnovu nove odluke Vlade u otpremnici treba pisati "Republika Kosovo"- kazao je Stavileci.

Na pitanje važi li isto pravilo i za robu iz zemalja regije i ako se po evropskoj nomenklaturi izvoz robe označava sa XK Kosovo, Staviljeci kaže da kod i adresa nemaju isto značenje.

- XK je kod ili broj za statističku vrijednost koji se pojavljuje u svim podacima svih Carina na svijetu, tj. u internacionalnoj trgovini, koristi se taj kod, dok je adresa druga stvar, ali ne mogu vam sa sigurnošću kazati važi li to i za robu iz Srbije i BiH - izjavio je on za RTK2.

Stavileci je potvrdio da je zbog uvođenja taksi smanjen uvoz robe iz Srbije i BiH.

- Od uvođenja ove odluke zabilježili smo da su samo dva kamiona ušla, jedan iz Srbije i jedan iz BiH. Oni su platili ovu taksu od 100 posto - rekao je Stavileci, ističući da odluka Vlade ne pogađa robu koja se iz Srbije, preko Kosova, prevozi u Albaniju i Makedoniju.
 
Prema njegovim riječima, ima i roba koje dolazi iz EU na Kosovo, iz Makedonije preko Kosova za Srbiju, te ni one nisu obuhvaćene Vladinom odlukom.

- Ono što jedna osoba može prenijeti i što ne podliježe carinskoj kontroli, to su stvari za osobnu upotrebu u iznosu od 175 eura, zaključio je Stavileci.



(Lejla Trle)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.