3.12.2018. 19:45
0
Orban u Zagrebu: Odnos sa Hrvatskom kao kad se čovjeku trn zabije ispod nokta
Mađarski premijer Viktor Orban opisao je odnos Mađarske i Hrvatske kao “kad se čovjeku trn zabije u nokat”, ističući da postoji određena “gorčina u ustima”, jer odnosi dvije države nisu u potpunosti “bez oblaka”.

U izjavi nakon sastanka, predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković nagovijestio je da je sve u redu u odnosima Hrvatske i Mađarske, ali Orban je bio malo otvoreniji.

“Vjerovatno je poznat osjećaj kada čovjek reaguje na trn koji se zabija u nokat i osjeti vatru. Nije velika stvar, ali utiče jako na čovjeka. Moramo izvući taj trn ispod nokta. To je ono što bismo mi sad htjeli”, rekao je Orban.

Dodaje i da se s Plenkovićem složio o potrebi jake Evrope.

“Želimo da jačamo međusobnu saradnju evropskih naroda. Biće nam drago ako Hrvatska što prije postane članica šengenske zone. To će podstaći važnost Evrope”, istakao je Orban u Zagrebu.

Dodaje da je u Zagreb došao kako bi se odnosi dvije zemlje vratili na normalan kolosjek.

“Hrvatski premijer nije boravio kod nas već šest godina, ja nisam bio u Hrvatskoj sedam godina. Ja sam došao u cilju promjene ove neprirodne situacije i da vratimo naše odnose na normalan kolosjek”, rekao je mađarski premijer, prenosi CDM. 

Plenković navodi da je sa Orbanom razgovarao o odnosu prema manjinama, o nizu pitanja koja se odnose na prekograničnu saradnju, kao i o odnosu Ina-Mol, pitanju koje je, kako kaže, zakomplikovalo odnose dvije zemlje.

“Želimo da se ti problemi riješe”, rekao je hrvatski premijer i dodao da su razgovarali i o želji Hrvatske da uđe u Šengen, uz nadu da će za to imati podršku Mađarske.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.