19.12.2018. 18:16
0
Vučić: SAD su zainteresovane, ali smo daleko od rješenja
Moramo nastaviti da tražimo rješenje za Kosovo, jer će, u suprotnom, loša rješenja pronaći nas i vratiti nas unazad, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom pisma predsjednika SAD-a.

Vučić je rekao da pismo Donalda Trampa u vezi sa Kosovom govori tri stvari, a jedna od njih je da su SAD zainteresovane za rješavanje problema Kosova kompromisom, kakvim takvim.

Pismo takođe pokazuje da je u cio proces američki predsjednik uključen po prvi put otvoreno, sto znači da će velika mašinerija podržavati dolazak do takvog rješenja, rekao je predsjednik Vučić novinarima u Briselu.

Uz napomenu da je pročitao tekst o pismu, koje "i fizički" očekuje sutra, Vučić je rekao da nije saglasan sa Trampovom ocjenom da su pregovori Beograda i Prištine u finalnoj fazi, prenosi Tanjug.

"To što Tramp kaže da smo ušli u finalnu fazu, ja sa tim ne mogu u potpunosti da se saglasim. Ne mislim da smo blizu rješenja", rekao je Vučić novinarima i dodao da mu se čini da to "pokazuje kolika je zaintresovanost SAD da se dođe do rješenja".

Da li je moguće doći do rješenja i da li je realno, zapitao je Vučić i dodao da ne misli da je lako i jednostavno.

"Ali, mislim da nemamo alternativu nego da nastavimo da razgovaramo. Jer, ako ne budemo nastavili da tražimo rješenja, loša rješenja će pronaći nas i vratiti nas nazad", rekao je Vučić.

U proces, prema njegovim riječima, treba da budu uključeni i drugi faktori, Rusija, Evropa, Kina, Ujedinjene nacije, "da znaju šta je na stolu, o čemu razgovaramo i šta je to što možemo da postignemo".

"Ali, ono što je važno u ovom trenutku je to da smo daleko od rješenja. Još nismo riješili ni takse, koje nisu ni formalni, ni mali razlog, već od suštinske važnosti za nas", rekao je predsjednik Vučić.

Za stav predsjednika Vučića po pitanju poruka iz Trampovog pisma interesovali su se i strani novinari u Briselu.

"Pismo je važna činjenica, ali, s druge strane, nisam toliko optimističan kao što je Priština, ali ni kao što je, izgleda, bio Tramp", rekao je Vučić.

Ipak, to nas, istakao je, dodatno obavezuje da radimo na mirnom rješenju, da nastavimo dijalog čim Priština ukine takse i da vidimo da li je moguće naći sveobuhvatno rješenje.

Važno je, kako je dodao, imati podršku SAD procesu pregovora, jer to pokazuje ne samo njihovo opredjeljenje, već i posvećenost tom važnom pitanju.

"Mi imamo naše nacionalne, državne interese - da čuvamo mir i stabilnost na Balkanu i da nastavimo dijalog", rekao je Vučić i još jednom istakao da nije tako optimističan.


(Fena/Admir Oručević)

VucicSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.