5.1.2019. 13:03
0
Kosovski tužilac: Nismo dobili informacije o ubistvu Olivera Ivanovića od stranih službi
Kosovski tužilac Sile Hodža je u izjavi za portal Insajder demantovao navode pojedinih medija u Srbiji da je Specijalno tužilaštvo Kosova donijelo odluku o proširenju istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića na osnovu izvještaja jedne strane službe.

On je, međutim, potvrdio da je tužilaštvo dobilo određene informacije, ali ne od neke službe, kako su prenijeli mediji, već od portala Arbresh.info.

„Tačno je da smo dobili informacije, radim sa istraživačima na provjeri. Tužilaštvo još nije donijelo odluku o proširenju istrage, jer za sada nemamo dovoljno dokaza“, rekao je Hodža za Insajder.

Prethodno su mediji prenijeli da je kosovsko tužilaštvo donijelo odluku da proširi istragu o ubistvu Ivanovića, a nakon informacija koje je dobilo od jedne strane obavještajne agencije.

Detalji iz navodnog izvještaja strane službe objavljeni su prvo na portalu na albanskom jeziku Arbresh.info, a te informacije su mediji u Srbiji prenijeli.

Kako je preneseno, u navodnom izvještaju piše da je u ubistvu Ivanovića učestovalo „pet osoba koje su povezane sa Voždovačkim klanom“, a koje je, prema ovom izvoru, angažovala srpska tajna služba. U istoj vijesti takođe piše da je, prema navodnom izvještaju, potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić dao naloge za brisanje nekih tragova i činjenica u vezi s ubistvom, kao i da je grupa koja je učestvovala u ubistvu Ivanovića je odsjela u hotelu Octan u Lešku i tu boravila mjesec dana prije ubistva, a nakon ubistva su otišli na Tajland s beogradskog i s prištinskog aerodroma.

Skoro godinu dana od ubistva Ivanovića nisu poznati ni počinioci niti naručioci.

Nakon nedavnih zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine kosovska policija je uhapsila trojicu Srba osumnjičenih da su uključeni u Ivanovićevo ubistvo.

Ubrzo je iz kosovskog tužilaštva potvrđeno i da policija traga za Milanom Radoičićem, koji u vrijeme ubistva Ivanovića nije imao zvaničnu funkciju, ali je tokom ljeta postao potpredsjednik Srpske liste.

Specijalno tužilaštvo iz Prištine je nedavno navelo da s policijom Kosova radi na utvrđivanju uloge Radoičića u ubistvu.

Predsjednik Kosova Hašim Tači pred kraj 2018. godine izjavio da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu, na šta je predsjednik Srbije Vučić odgovorio da su potrebna samo imena i prezimena i da će biti uhapšeni. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Insajder debati, s druge strane, iznio tvrdnju da tragovi „nedvosmisleno vode na albansku stranu“. Đurićevu kritiku nije htio da komentariše specijalni kosovski tužilac Sile Hodža.

“Ne bavimo se izjavama političara koji daju različite izjave koje se tiču rada Tužilaštva”, izjavio je Hodža ranije za Insajder.

Osim povremenih optužbi koje razmjenjuju srbijanski i kosovski zvaničnici, suštinskog pomaka u istrazi nema, makar prema zvaničnim informacijama.

Istragu o ubistvu vode Specijalno tužilaštvo Kosova i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji. Ova tužilaštva, sudeći po izjavama zvaničnika, imaju lošu saradnju i međusobno se optužuju za nedostatak rezultata u dosadašnjoj istrazi.

I premijerka Srbije Ana Brnabić i ministrica pravde Nela Kuburović su za srbijanske medije izjavile kako zalaganje srbijanskih institucija jedino usporava Priština i da Beograd radi sve što je u mogućnosti u takvim uslovima.

Podsjećamo, Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ujutru, ispred prostorija GI SDP, sa šest metaka s leđa, iz automobila u pokretu.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.