12.1.2019. 12:15
0
Podgorica: Školski policajac rješenje za vršnjačko nasilje
Školski policajci bili bi najbolje rješenje za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Istraživanje iz crnogorskih učionica s kraja prošle godine 2018. sprovedeno na oko 5.000 učenika, pokazalo je da djeca nasilje uglavnom ne prijavljuju roditeljima, nego se sama s tim nose. Stoga, čini se, uvođenje školskog policajca bi moglo da riješi problem, makar kada su školska dvorišta u pitanju, pišu tamošnje Vikend novine.

Profesorica engleskog jezika Tatjana Bojović smatra da bi to bila dobra odluka.

-Ja sam u potpunosti za uvođenje školskog policajca, jer imamo različite situacije, bilo da su međusobno učenici u pitanju, njihov odnos ili opet roditelji koji, takođe, znaju da budu jako nasilni- smatra Bojović.

U crnogorskom Ministarstvu prosvjete kažu da su oni samo jedna karika u lancu borbe protiv vršnjačkog nasilja, ali da se svakako, kako tvrde, vrlo odgovorno bave spomenutim pitanjem.

Stoga su formirali komisiju koja će se baviti suzbijanjem vršnjačkog nasilja u školama, pri čemu nije isključeno da će jedna od njenih odluka biti i uvođenje školskog policajca.

-Hoće li one uključivati opremanje ‘najkritičnijih’ škola video-nadzorom, aktiviranje zaštitara u školi ili neku drugu aktivnosti, ostaje da odluči Komisija, koja će u sljedećih mjesec dana okvirno izaći sa predlogom - poručili su iz Ministarstva.

Za psihologinju Radmilu Stupar-Đurišić školski policajac je sjajno rješenje. Kaže da se tako vraća povjerenje u institucije i formira kvalitetan odnos prema instituciji.

-Djeca su mala, ona ne razumiju pojmove i objašnjenje, ali kada vide stalno, svakog dana nekoga ko stoji tu fizički, oni se tada na pravi način uče šta je institucija. Znaju kome treba da se obrate, i ta institucija nije zastrašujuća za njih jer to je školski policajac, on je tu da čuva, da radi u svom najboljem interesu i da znaš da je tu i kome da se obratiš ukoliko si ugrožen - mišljenja je Stupar-Đurišić.


(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.