12.1.2019. 21:00
0
Zaev: Makedonska strana je ispunila obveze iz Prespanskog dogovora
Premijer Makedonije Zoran Zaev završio je današnje obraćanje novinarima, prvo poslije usvajanja ustavnih izmjena u parlamentu, riječima "Živjela Makedonija, živjela Republika Sjeverna Makedonija".

On je izjavio da će odluka o ustavnim promjenama imena države u Sjeverna Makedonija danas biti objavljena i da će Grčka početkom sljedećega tjedna  biti obaveštena da je makedonska strana ispunila obveze iz Prespanskog dogovora. Na prvoj konferenciji za novinare poslije usvajanja ustavnih izmjena, Zaev je odbacio mogućnost da bi predsjednik Makedonije Đorge Ivanov mogao da spriječi proglašenje izmjena ustava, jer, kako je rekao, za ustavne amandmane nije potreban njegov potpis.

-Hvala Bogu, za te odluke ne treba potpis predsjednika Ivanova. Jučer je parlament zajedno sa ustavnim amandmanima donio odluku o proglasu amandmana i o proglasu Ustavnog zakona. Danas će biti objavljeni u Službenom vjesniku i za to ne treba potpis predsjednika Ivanova - rekao je makedonski premijer, koji je tijekom govora nekoliko puta svoju zemlju nazvao Sjeverna Makedonija.

Zaev je istaknuo da će novo ime države stupiti na snagu kada Grčka ratifikuje Prespanski dogovor i protokol za članstvo Makedonije u NATO i da će tada uslijediti obaveza Makedonije da o promjeni imena obavijesti zemlje koje su Makedoniju do sada priznale pod tim imenom, prenosi Beta.

-Vjerujem da će već početkom sljedećeg tjedna naše ministarstvo vanjskih  poslova obavijestiti Grčku da smo završili naš proces i oni odmah ulaze u svoj proces ratifikacije Dogovora, a posle toga i ratifikaciju za protokol za članstvo u NATO. Time stupa na snagu dogovor iz Prespe -ustvrdio je on.

Zaev je istaknuo da snažno vjeruje da će Grčka ratifikovati dogovor iz Prespe i biti prva zemlja koja će potpisati protokol za pristupanje NATO, a da će zatim to uraditi i druge zemlje i da će Makedonija postati 30. članica NATO.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.