26.1.2019. 18:00
0
Yale sponzorirao veliko istraživanje o fašizmu u EU, Hrvatska među najgorim
Povijesni revizionizam koji sadrži negiranje ili umanjivanje holokausta, prisutniji je u istočnim članicama EU-a, kaže nova studija, a prenosi portal Politico.

Studija posebno naglašava stanje u Poljskoj, Litvi, Mađarskoj i Hrvatskoj.

"Mnoge vlade Europske unije rade na rehabilitaciji kolaboracionista i ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata dok istodobno umanjuju krivnju za progon Židova", stoji u Holocaust Revisionist Reportu, studiji koju je, među ostalim, sponzoriralo Sveučilište Yale, prenosi hrvatski portal Index.

"Revizionizam je najgori u novim članicama EU-a - Poljskoj, Mađarskoj, Litvi i Hrvatskoj", kaže se u studiji.

Hrvatska je, dakle, naglašena kao problematična što se tiče bujanja povijesnog revizionizma.

"U Hrvatskoj se nastavlja koristiti pozdrav ustaša, hrvatskih fašista, na nogometnim utakmicama, okupljanjima i prosvjedima. Također, nedostaje muzeja o holokaustu. Židovska i romska zajednica bojkotirale su službene komemoracije", piše Politico.

'HRT, CRKVA I KOLINDA'

U samoj studiji, piše puno više o Hrvatskoj. Štoviše, posvećeno joj je cijelo jedno poglavlje. Tako se na jednom mjestu spominje i HRT koji je ugostio Jakova Sedlara, autora "revizionističkog dokumentarca o Jasenovcu".

"Katolička crkva u Hrvatskoj 'zamolila je za oprost' žrtve holokausta. U isto vrijeme, pojedini svećenici, kao što je Stjepan Razum, poznati su po revizionizmu", stoji u studiji koja spominje i služenje misa za Pavelića.

Što se tiče političara, studija spominje brojne osobe iz političkog života od 90-ih naovamo. Ne nužno u negativnom kontekstu.

No u prilično negativnom kontekstu spominje se Kolinda Grabar-Kitarović.

"Moja pozicija prema pozdravu 'Za dom spremni' je čista. To je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitiran od strane ustaša", citira studija Kolindu koja je, kako pišu, to kazala 4. septembra 2017.

Odmah u sljedećoj rečenici naglašavaju da su taj pozdrav izmislili ustaše 1930-ih godina.

Bivši predsjedik Hrvatske Ivo Josipović komentarišući buđenje ustaštva u Hrvatskoj u petak navečer je za FACE TV rekao da takva politika prije svega štetu nanosi građanima Hrvatske jer zemlju neke druge države gledaju u veoma negativnom kontekstu.



(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.