9.2.2019. 11:37
0
Plenković se hvali: Nalazimo se u klubu najrazvijenijih zemalja svijeta kao članica EU
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Šibeniku kako nema strateškog cilja koji vlast nije ispunila, ali da ostaje i puno toga za riješiti i pri tome je kao jednu od glavnih zadaća istaknuo demografsku revitalizaciju.

 "Danas nema strateškog cilja kojeg nismo ispunili. Nalazimo se u klubu najrazvijenijih zemalja svijeta kao članica EU, ali nam ostaje i puno toga za riješiti. Suočeni smo sa starenjem populacije. U Hrvatskoj više ljudi godišnje umre nego se rodi. Svake godine nestane grad veličine Makarske i naša je temeljna dugoročna zadaća da pokušamo te trendove ublažiti i promijeniti i na tome radimo", rekao je Plenković. 

 Ocijenio je da je demografska revitalizacija s nizom mjera počela pokazivati signale uspjeha te je 2018. godine rođeno skoro 900 djece više nego 2017. godine "i tako moramo nastaviti, jer bez naroda nema države".

 Istaknuo je kako je sadašnja generacija privilegirana, jer živi u neovisnoj, samostalnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj. "Priznanje je išlo teško i ono se nije dogodilo preko noći, a umijeće koje su dr. Tuđman i HDZ pokazali bili i više nego na razini izazova", kazao je.

 Dodao je kako su događaji u Hrvatskoj u devedesetima dovoljni za deset života, a kako su potom u 2000.-ima ispunjena dva važna cilja; ulazak Hrvatske u NATO i EU.

 Istaknuo je i kako hrvatsko gospodarstvo raste te kako je važno da se taj rast ne temelji na novim zaduživanjima i poručio kako će Vlada nastaviti s reformom pravosuđa i reformama mirovinskog sustava te omogućiti da mirovine budu veće, javila je Hina.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.