14.2.2019. 21:03
0
U Herceg Novom uputili peticiju protiv Cecinog koncerta
Koncertom pjevačice Svetlane Cece Ražnatović trebao bi biti zatvoren jubilarni 50. praznik mimoze, a njen najavljeni nastup izazvao je negodovanja u najvećem bokeljskom gradu.

- Sigurni smo da ćete angažiranjem izvođača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg-Novog - kazao je Nikola Koćalo, vlasnik jednog od ugostiteljskih objekata.

Mnogi građani Herceg-Novog smatraju da Ražnatović ne oslikava duh "praznika i grada". 

Peticiju "Mimoza DA, Ceca NE", koju je inicirala grupa građana Herceg-Novog, do sada je potpisao veliki broj građana.

U peticiji se konstatira da je proteklih decenija, bez obzira na različite društvene okolnosti, cvjetna fešta u čast žutog cvijeta proslavljana na dostojanstven način, uz poštovanje tradicionalnih kulturoloških vrijednosti. 

- Nepoštovanje i nepoznavanje vlastite tradicije i njenih vrijednosti od pojedinaca uključenih u organizaciju ovog jubilarnog 50. festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja za sve nas koja bi trebala biti jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg-Novog, pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje. Angažiranjem pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, pravomoćno osuđene i s kriminalnim dosjeom, za svečani čin zatvaranja praznika čini se nepopravljiva šteta ugledu Herceg-Novog, tradiciji i značaju ovog festival - navodi se u peticiji.

Potpisnici peticije navode da su zgranuti samovoljom neodgovornog dijela općinskog rukovodstva koje nije u cijelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada te na ovaj način oskranavilo sam jubilej. 

- Tražimo da se nemala finansijska sredstva odbiju od naših poreza i dažbina koje plaćamo lokalnoj samoupravi te iskoriste u humanitarne svrhe - poručuju. 

Potpisnici peticije navode da se distanciraju od ovakvog načina proslavljanja Praznika mimoze.

Koćalo je izrazio protest zbog organizacije koncerta Ražnatović. 

On ističe da su i ugostitelji, među ostalim, vlastitim sredstvima koja uplaćuju po zakonu i sami postali nevoljni finansijeri događaja, a da ih niko nije ni pitao.

- Nekad je grad Herceg-Novi nazivan gradom umjetnika, i to s potpunim pravom. Da ne nabrajamo sve, od Iva Andrića do Voja Stanića. Mnogi velikani kulture su podarili Herceg-Novom duhovnu auru zbog koje su turisti rado dolazili kod nas. Sigurni smo da ćete angažiranjem izvođača, kao što je gospođa koja će zatvoriti Praznik mimoze, dodatno urušiti i devastirati imidž Herceg-Novog, čije urušavanje, nažalost, ne prestaje u posljednjih 30 godina. Uvjereni smo da Herceg-Novom ne treba budvanizacija. Herceg-Novi treba da se vrati nekadašnjem sebi, upravo tom "gradu umjetnika" koji je, kao takav, bio prepoznat širom svijeta - uvjeren je Koćalo.

Kazao je i da turistička organizacija Herceg-Novog ima zakonsko pravo da troši novac građana, ali apelira na nešto što se zove odgovornost prema tom, mukotrpnim radom, stečenom novcu istih tih građana. 

- Jesu li nam kultura i obrazovanje važni za sveukupni razvoj, pa i razvoj turizma? Mi smo sigurni da je temeljno važno i jedno i drugo. S ovakvim koncertima može se razvijati kafanski, ali turizam kulture nikako - kazao je Koćalo, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.