15.2.2019. 10:00
1
Negira se genocid u Srebrenici na zvaničnoj stranici Ambasade Srbije
U tekstu pod naslovom “Genocid u Srebrenici”, koji je objavljen 5. februara, ambasador Srbije u Portugalu Oliver Antić piše da je srpska vojska po zauzimanju Srebrenice osigurala autobuse za evakuaciju 17.000 žene, djece i staraca na muslimansku teritoriju, te dodaje da su mnogi od njih “odlučili da odu u Srbiji”, gdje i danas “žive potpuno bezbjedno”.

Nema zvaničnih reakcija ni iz Ministarstva vanjskih poslova niti iz Vlade Srbije na autorski tekst ambasadora Srbije u Portugalu Olivera Antića, koji je u lisabonskom dnevnom listu Publiko, između ostalog, negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Ovaj tekst nalazi se na zvaničnoj internet stranici Ambasade Srbije u Portugalu. Radio Slobodna Evropa zatražio je komentar o ovom slučaju od Ministarstva vanjskih poslova, ali do zaključenja ovog teksta nisu dobili odgovor. Također, sporni tekst ni u četvrtak, 14. februara, nije povučen sa zvanične internet stranice Ambasade Srbije u Lisabonu, odnosno Ministarstva vanjskih poslova.

Odsustvo reakcije Vlade i resornog ministarstva ne iznenađuje Nemanju Stjepanovića, novinara i istraživača ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije. Riječ “genocid” u Srbiji je, kaže on, zabranjena.

– Svi najviši zvaničnici Srbije – ne samo ove vlasti – godinama unazad negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid. Pred sudovima Srbije je vođeno nekoliko postupaka za srebreničke zločine. Nigdje nije kvalifikovan taj zločin kao genocid. Tako da ambasador Antić zapravo govori ono što je državna politika, s tim da je on tu napakovao još neke “kreativne” analize, pa to zvuči još agresivnije nego bi najviši državni predstavnici voljeli – kaže Stjepanović u intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa.

U tekstu pod naslovom “Genocid u Srebrenici”, koji je objavljen 5. februara, Antić piše da je srpska vojska po zauzimanju Srebrenice osigurala autobuse za evakuaciju 17.000 žene, djece i staraca na muslimansku teritoriju, te dodaje da su mnogi od njih “odlučili da odu u Srbiji”, gdje i danas “žive potpuno bezbjedno”.

O masovnoj likvidaciji muslimanskih muškaraca u Srebrenici i okolini, Antić, pak piše:

“Pri tome se mora imati u vidu da su ti isti zarobljeni muslimanski vojnici prije osvajanja Srebrenice ubili 2.500 Srba u selima oko Srebrenice i to djecu, žene, starce, invalide, čak i stoku i pse!

– (…) To je bio pravi genocid, a strijeljanje ratnih zarobljenika svakako je ratni zločin, ali motivisan osvetom? Genocid iz osvete ili na mah jednostavno ne postoji – piše Antić i dodaje da je utvrđeno da je granatiranje pijace Markale tokom opsade Sarajeva došlo sa muslimanske strane, te da je utvrđeno da je masakr nad Albancima u Račku na Kosovu 1999. godine “također bio lažan”.



Tekst koji i dalje stoji na stranici Ambasade Republike Srbije u Portugalu možete pročitati ovdje. 



(RSE/ Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.