19.2.2019. 18:00
2
Nataša Kandić: Republika Srpska pokušava da 'dokaže' da genocida nije bilo
Moje je mišljenje da je previše javne pažnje dato inicijativi koja, i da rezultira osnivanjem Međunarodne komisije o Srebrenici, ne može proizvesti pravne posljedice, napisala je to u autorskom tekstu regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM Nataša Kandić, objavljen u beogradskom Danasu

Ona ističe da je bezbroj “komisija za istinu” osnovano u svijetu i nijedna nije preuzimala sudske nadležnosti.

Vlada Republike Srpske, entiteta u BiH, odbacila je presudu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu koji je u više predmeta presudio da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima srebreničke regije, zbog čega je vojno, policijsko i političko rukovodstvo tadašnje Republike Srpske kažnjeno. Entitetska Vlada je nakon toga osnovala komisiju čiji je cilj, kako je saopćeno, utvrditi istinu o tome šta se desilo u Srebrenici, što je izazvalo oštre kritike domaće i međunarodne javnosti.

“Naravno, ako bilo ko dođe do novih činjenica, dužan je da ih podnese nadležnim institucijama, ali ta nova činjenica, koju bi, hipotetički, otkrila ‘međunarodna komisija’, ne daje joj nadležnost da mijenja pravne odluke. Nijedna komisija ne može mijenjati podatak koje je Vijeće donijelo u predmetu Karadžić, na osnovu forenzičkih i demografskih dokaza, kao i DNK analize koji su bili dostupni u januaru 2012. godine, da je najmanje 5.115 muškaraca ubijeno, a ne stradalo u borbama”, napisala je Kandić.



(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.