19.2.2019. 20:33
0
''Predsjednik Sjeverne Makedonije ne poštuje novo ime i time krši Ustav. Kazna za to je najmanje tri godine zatvora''
Nakon sedam dana od stupanja na snagu novog imena Sjeverna Makedonija, predsjednik države Đorđe Ivanov i dalje koristi termin Republika Makedonija u svojoj zvaničnoj komunikaciji i na službenoj internet-stranici predsjednika države, prenosi novinska agencija INA.

Stručnjaci za ustavno pravo kažu da on time, osim što provocira južne susjede, krši Ustav, što je kažnjivo.

- Novo ime postalo je oficijelno ustavno ime države koje su izglasale dvije trećine poslanika u makedonskom Sobranju. Ne poštujući novo ime, Ivanov krši Ustav, a kazne za kršenje Ustava su najmanje tri godine zatvora - kažu stručnjaci za ustavno pravo za list "Lajm".

Izvori tog lista upozoravaju da je odluka predsjednika Ivanova populistička, te da je namijenjena povećanju njegovog rejtinga na kraju mandata, a uoči predsjedničkih izbora, za koje on otvoreno već sada podržava kao kandidata Gordanu Siljanovsku-Davkovu iz opozicione VMRO-DPMNE.

Reakcije zvanične Atine ili Skoplja se ne očekuju te dodaju da, osim Ivanova, ime Republika Sjeverna Makedonija još ne koristi ni Obavještajna agencija, koja je pod njegovom ingerencijom, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.