7.3.2019. 19:00
1
Vlada Crne Gore: Trgovine neće raditi nedjeljom i praznicima
Vlada je danas odlučila da trgovine više neće raditi nedjeljom i praznicima. Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila.

Premijer Duško Marković je poručio da je ovaj koncept dobar.

“Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrijednosti”, kazao je premijer.

Vlada je usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se zabranjuje trgovina na veliko i malo nedjeljom i praznicima. Objekti neophodni za nesmetano funkcionisanje društva izuzeti su od ovog pravila. Pozitivna vijest za oko 37.000 zaposlenih u sektoru trgovine, piše CDM. 

Ova vijest će obradovati zaposlene u sektoru trgovine u Crnoj Gori, kojih ima oko 37 hiljada. Ovo zakonsko rješenje, podržali su i predstavnici najvećih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, a neke trgovine su već samoinicijativno uvele neradnu nedjelju.

Ranije je iz Ministarstva ekonomije saopšteno da će uvođenjem neradne nedjelje poslodavci moći da povećaju produktivnost rada, kao i da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga. Ocijenili su da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već da će se poslovi moći ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imaće neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima, piše CDM. 



(Lejla Trle) 

Crna Gora
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.