30.3.2019. 18:56
0
Napeti diplomatski odnosi Hrvatske i Slovenije zbog događaja u Piranskom zaljevu
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske izrazilo je u subotu iznenađenje "neistinitim i pravno neutemeljenim navodima" iz izjave za medije ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Mire Cerara.

On je u srijedu tvrdio da je nekoliko dana ranije hrvatsko policijsko plovilo duboko ušlo u slovensko teritorijalno more na području Savudurijske vale i opravdalo to pokvarenom navigacijom.
 
Cerar je u srijedu kazao da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu zbog toga što je, prema tvrdnjama slovenske strane, hrvatsko policijsko plovilo povrijedilo graničnu crtu na moru u Savudrijskoj vali i uplovilo u slovenske vode. 

- To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti protestnom notom - kazao je Cerar u izjavi za medije.

Prema slovenskoj policiji, u nedjelju je hrvatski policijski brod uplovio "2,5 kilometara duboko u slovensko more" u zaljevu, ali i "1,3 kilometra" preko crte sredine u Savudrijskoj vali i na hrvatsku stranu vratio se nakon upozorenja slovenske policije. Hrvatski brod svoje kretanje opravdao je kvarom navigacijskog uređaja, što je za Cerara bio neprihvatljiv izgovor. 
 
- Prihvatiti taj izgovor bilo bi vrijeđanje inteligencije i sposobnosti hrvatskih policijskih vlasti koje dobro znaju šta rade - dodao je Cerar.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ističe kako nema nikakvog razloga za podizanjem napetosti i neodmjerenim i neistinitim izjavama te podsjeća da je slovenska strana više puta pozivana na nastavak bilateralnog dijaloga oko konačnog utvrđivanja zajedničke državne granice.


(Fena/Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.