18.4.2019. 22:30
0
Hoće da mijenjaju hrvatsku himnu: Žele u stihu još jednu rijeku
Udruženje "Zrinska garda" predložila je hrvatskom Saboru izmjenu teksta himne Republike Hrvatske.

To udruženje, koje čuva tradiciju porodice Zrinski, traži da stih "Teci Dravo, Savo teci" glasi "Muro, Dravo, Savo teci".

Obrazlažući taj zahtjev, predsjednik Zrinske garde iz Čakovca Đuro Bel je rekao da je Mura granična rijeka prema Evropi, prenosi "Jutarnji list".

"Prije tačno 100 godina Međimurje je priključeno Matici i time je najsjevernija granica naše zemlje postala Mura", rekao je on za Hinu.

"Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, sasvim legitimno uvršteno i 'sinje more', smatramo uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne", navode predlagači.

Pisanu podršku inicijativi Zrinske garde dali su već neki župani, gradonačelnici, biskupi, ali i Matica Hrvatske, Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj i drugi.

Zrinska garda takođe traži da se podigne primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.