22.5.2019. 18:44
0
Građani Bjelovara putem aplikacije imaju uvid u potrošnju iz gradske kase
Svi građani Bjelovara od ove nedjelje prkeo besplatne aplikacije imaju uvid u isplate iz bjelovarskog gradskog budžeta, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika Grada, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju projekta "Grad Bjelovar - najtransparentniji grad u Hrvatskoj".

Aplikacijom se želi postići najviši mogući nivo transparentnosti te spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog kupovanja izbornih glasova.

Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje budžetskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju saradnju s Gradskom upravom.

"Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati", istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak predstavljajući u Novinarskom domu taj jedinstveni projekat u Hrvatskoj i ovom dijelu Evrope.

Naime, takav nivo transparentnosti do sada u Hrvatskoj nije uveden niti u jedno tijelo javne vlasti, a Hrebak očekuje da će primjer Bjelovara uskoro početi slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj kako bi se vratilo povjerenje građana u institucije.

"Nisu svi gradonačelnici šerifi i na ovaj način šaljemo snažnu poruku da nisu svi isti. Ovakvim i sličnim potezima možemo ponovno vratiti povjerenje građana u politiku i institucije koje smo izgubili u posljednjih 30 godina", rekao je Hrebak na predstavljanju projekta na kojem se radilo šest mjeseci, a koštao je oko 140.000 kuna, piše Dnevnik hr.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.