3.6.2019. 16:32
0
Stoltenberg: Učlanjenje Sjeverne Makedonije važno za državu, region i NATO
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO važno za tu državu, ali je dodao kako je to važno i za region i za cijelu Alijansu.

On je ocijenio da se vide benefiti integracije zemlje u NATO, imajući u vidu činjenicu da se broj stranih investicija u Sjevernoj Makedoniji povećao nakon dobivanja poziva za učlanjenje.
 
Soltenberg i članovi Sjevernoatlantskog vijeća borave u dvodnevnoj posjeti toj državi, gdje će tokom sastanka najvišeg tijela NATO-a, koji se održava u Skoplju, u fokusu biti Sjeverne Makedonije.

- Uskoro, 30. članica NATO-a Sjeverna Makedonija danas je domaćin 29. saveznika - poručio je Stoltenberg na početku sastanka.

On je ponovio da su Skoplje i Atina pokazali historijsku odlučnost i uspjeli razriješiti višedecenijski spor, potpisujući Prespanski sporazum.

Ovo je prva posjeta Stoltenberga i visokih predstavnika NATO-a Sjevernoj Makedoniji nakon potpisivanja protokola o učlanjenju te države, koji je ratificiralo 13 od ukupno 29 zemalja - članica Alijanse.

Sjevernoatlantsko vijeće je glavno političko tijelo koje usvaja odluke NATO-a. Vijeće prati političke i vojne procese koji se odnose na sigurnosna pitanja u cijeloj Alijansi. Sastavljen je od predstavnika svih zemalja članica, a predsjedava mu generalni sekretar, prenosi Antenam.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.