27.6.2019. 17:03
0
Mađarski sud: Bivši makedonski premijer Gruevski neće biti izručen
Mađarski sud je u četvrtak u prvostupanjskom postupku odbio izručenje bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je u studenom u nevjerojatnim okolnostima pobjegao iz svoje zemlje kako bi izbjegnuo zatvorskoj kazni za zlouporabu vlasti.

"Nisu ispunjeni uvjeti za izručenje na temelju međunarodne tjeralice i makedonskog zahtjeva za izručenje", rekla je sutkinja Eva Varhegyi nakon kratkog saslušanja iza zatvorenih vrata u Budimpešti.

Gruevski (48) koji je nosio sportsku kapu i sunčane naočale, nakon čitanja presude je napustio zgradu suda kao slobodan čovjek, izvijestili su novinari.

Konzervativni makedonski premijer koji je dužnost obnašao od 2006. do 2016., pobjegao je sredinom studenog u Mađarsku jer je trebao služiti dvogodišnju kaznu strogog zatvora zbog toga što je službeni mercedes vrijedan 600.000 eura koristio u osobne svrhe.

Skoplje od tada traži izručenje bivšeg predsjednika vlade protiv kojeg se također vode postupci za korupciju, zlouporabu vlasti i ilegalno prisluškivanje.

Mađarska, čijeg konzervativnog premijera Viktora Orbana smatraju bliskim Gruevskom, odobrila je azil potonjem već u studenom, ocijenivši da bi mu život u makedonskom zatvoru bio ugrožen, prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.