1.8.2019. 22:36
0
Ronioci pronašli nogu mlade Austrijanke koju je usmrtio gliser i očev teg
Policija je u moru kod Malinske na Krku pronašla ključni trag u istrazi smrti mlade Austrijanke Verene Hajnc, koju je prošle sedmice kod popularne plaže Hotela Malin ubio gliser.

Ronioci angažovani na istrazi smrti 20-godišnje Verene pronašli su ronilački teg koji je na mjestu nesreće odbacio njen otac s kojim je ronila i tako, po svemu sudeći, označio mjesto udara, a pronašli su i nogu nesretne djevojke koja joj je amputirana u naletu glisera, javlja Jutarnji list.

Prema tim informacijama, lokacija na kojoj su pronađeni ovi ključni dokazi udaljena je, procjenjuje se, oko 200 metara od obale.

Ako se potvrdi da je mjesto nesreće udaljeno 200 metara od obale, to bi trebala biti potvrda da je gliser kompanije koji je u trenutku nesreće vukao padobran, plovio unutar 300 metara od obale, što je zabranjeno.

Podsjetimo, mlada Verena Hajnz poginula je prošle srijede.

Na mladu državljanku Austrije oko 16 sati naletio je gliser. Hitna pomoć je stigla, no dok su je vozili prema Kliničkom bolničkom centru na Sušaku u Rijeci, nažalost, Verena je podlegla povredama i preminula.

Stradala je 28-godišnja Verena Hajnc iz gradića Štrobl kraj Salcburga koja je u Hrvatsku stigla nakon ispitnih rokova na fakultetu u Beču. Kobnog popodneva, kako se saznaje, ronila je s ocem.

Gliser je na nju naletio na popularnoj plaži ispred hotela Malin, a njime je upravljao hrvatski državljanin, mladi voditelj motorne sportsko-rekreativne brodice

Utvrđeno je da nije bio pod uticajem alkohola.

Njen otac Diter Hajnz ispričao je svoju verziju priče za austrijski Kronen Zeitung. Hrvatsku, odnosno hrvatsko zdravstvo, usporedio je sa zemljama trećeg svijeta. Rekao je da je trebalo jako dugo da dođe hitna pomoć.

"Svi smo istrenirani instruktori, živjeli smo s vodom", kaže otac kroz suze.

On je bio s nesretnom djevojkom kad je naletio gliser. Kako kaže, vozio je velikom brzinom.

"Kako je vozač promijenio smjer, nismo znali kuda ide. Nismo imali vremena reagovati. Brod nas je pregazio. Brod nema šta raditi 100 metara od obale", kaže otac.

I njemu je u nesreći povrijeđena noga.

"Ne možete to zamisliti. Brod nam je potrgao ronilačka odijela. A onda spašavanje, to je bilo kao u zemlji trećeg svijeta. Trebala je cijela vječnost da dođe hitna pomoć. Niko nije pričao engleski ni njemački u bolnici. Samo glavni doktor, kad mi je došao reći tužnu vijest, znao je nešto engleskog", priča otac.

Tijelo će biti poslano u Austriju u ponedjeljak. Tamo će je kremirati.

"Naša djeca zapravo su odrasla u Turskoj. Do prije deset godina ondje smo boravili cijelo ljeto. Ondje sam držao ronilačku školu", priča otac. Verena je pošla njegovim stopama, kaže. Obožavala je ronjenje na dah. Za mjesec dana trebala je ići u Indoneziju.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.