5.12.2019. 20:15
0
Bivši srpski ministar na Kosovu osuđen jer je kritizirao NATO-ovu intervenciju
Bivši ministar zadužen za srpsku manjinu na Kosovu danas je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog kritika izrečenih na račun zračne intervencije NATO-a protiv srbijanskih snaga 1999. godine.

Ivan Teodosijević, bivši predstavnik srpske zajednice u kosovskoj vlasti, kritike je izrekao tokom obilježavanja 20. godišnjice operacije bombardiranja kojom je NATO savez prisilio tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića da povuče svoje vojnike s Kosova.

NATO-ova kampanja trajala je 11 sedmica, a povlačenjem Miloševićeve vojske okončan je sukob u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, od kojih 11.000 kosovskih Albanaca i 2.000 Srba.

Sud je presudio da je bivši ministar "svjesno poticao govor mržnje" i "podjele" između zajednica na Kosovu.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi i Teodosijević se može žaliti.

Teodosijević je osuđen zato što je za pokolj kosovskih civila u Račku 1999. godine rekao da je "čista izmišljotina" koja je plasirana da bi se potaknulo NATO da intervenira i zaustavi rat, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.