16.12.2019. 13:50
0
Za Titov kredit dali su 22 miliona eura: Upravo je uplaćena nova rata duga
Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 21,99 miliona eura na osnovu zajmova koje su premijeri Josipa Broza Tita uzimali od svjetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Od toga, 17,87 miliona eura odnosi se na glavnicu, dok se 4,12 miliona eura odnosi na kamatu.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima nastalim sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka, odnosno obavezi prema Svjetskoj banci, koja je dospjela na naplatu još juče, 15. decembra 2019. godine (po Кonsolidacionom zajmu B), ali je dug isplaćen jutros s obzirom na to da je juče bila nedelja.

Ove informacije potvrđene su i iz Narodne banke Srbije iz koje su naveli da će se periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona eura, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona eura, prenosi Telegraf.rs.


(Admir Oručević)

KreditTito
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.