21.12.2019. 19:02
0
Zbog migranata Crna Gora šalje vojsku na granice
Crnogorska vojska nastavit će i u 2020. pomagati policiji u zaštiti granice od ilegalnih migracija koji se novom balkanskom rutom pokušavaju domoći Evropske Unije, odlučilo je Vijeće za odbranu i sigurnost Crne Gore.

Gotovo 8.000 migranata pokušalo je od početka godine preko teritorija Crne Gore ući u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

- Pripadnici vojske bit će angažirani na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja iduće godine - saopćilo je Vijeće nakon sjednice.

Uz policiju, crnogorska vojska čuva granicu od sredine 2018., kada se otvorila takozvana priobalna migrantska ruta (Albanija - Crna Gora – BiH - Hrvatska). Kontrola granice bila je dotad isključiva nadležnost granične policije. Prema podacima policije, u Crnu Goru je od 1. januara 2017. do 31. oktobra 2019. ušlo 12.105 migranata.

Najmanje ih je registrirano 2017., njih 849, dok je iduće dvije godine broj rapidno rastao. Prošle godine kroz tu je državu prošlo 4753 migranata, dok je do kraja oktobra 2019. registrirano 6503 migranta. Šefica podgoričkog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković nedavno je saopćila da za migrante Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu. 

- Podaci pokazuju da se oni kratko zadržavaju u Crnoj Gori, samo nekoliko dana, tek onoliko koliko im je potrebno da nađu način da nastave svoje putovanje ka drugim europskim zemljama - rekla je Živković.

Policija je objavila da je od početka 2019. presjekla pet krijumčarskih mreža i uhapsila 51 osobu.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.