28.12.2019. 16:50
0
Historijski dokument: Milo Đukanović potpisao Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, saznaje Portal RTCG.

Podsjećamo da je nakon incidenta u Skupštini, glasovima vladajuće koalicije i SDP-a usvojen je i ovaj akt. Poslanici Demokratskog fronta pozvali su ranije Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi vjeroispovijesti, već da ga vrati Skupštini na doradu. 

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su sagrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicama primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

U skupštinskoj sali, nakon što je usvojen Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti u načelu, došlo je do teških incidenata nakon kojih su svi poslanici DF-a uhapšeni, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.