17.2.2020. 19:56
0
Vulin i Šojgu o odnosima Srbije i Rusije: Suradnja na najvišoj povjesnoj razini
Suradnja Srbije i Rusije na najvišoj je povijesnoj razini, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin u razgovoru s ruskim kolegom Sergejom Šojguom, koji boravi u službenom posjetu Beogradu gdje se neformalno susreo i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Osobni odnosi dvojice predsjednika i vrhovnih zapovjednika oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića "pridonijeli su da suradnja dviju države bude na najvišoj povijesnoj razini", rekao je Vulin i dodao da je "predsjednik Vučić jedini državnik u Europi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji", priopćilo je srbijansko Ministarstvo obrane poslije sastanka dvaju državnih izaslanstava.

Vulin i Šojgu razgovarali su "o suradnji na području obrane koja ima uzlazni trend" i "istaknuli zajedničko opredjeljenje da suradnja dviju zemalja u narednom periodu bude dodatno unaprjeđena".

"Srbija visoko cijeni to što Ruska Federacija nije priznala takozvanu državu Kosovo", istaknuo je Vulin i zahvalio Rusiji "na principijelnoj i dosljednoj potpori u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njezinih nacionalnih interesa" prenosi Hina.

Vulin je naglasio da Beograd nikad neće zaboraviti 2015. godinu "kada je na molbu predsjednika Vučića predsjednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sjednici Vijeća sigurnosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je spriječila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod", navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Istaknuvši da "Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona jamac stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja", Vulin je Šojguu zahvalio "na vojnotehničkoj pomoći koju Rusija pruža Vojsci Srbije".

On je "izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori", kao i "zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Daytonskog sporazuma", te "posebno ukazao na to da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njezino naoružavanje i jačanje".

"Posebno brine izostanak reakcije Europske unije, NATO i svih koji jamče provođenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN (na Kosovu)", rekao je Vulin.

Šojgu je izrazio zadovoljstvo stupnjem razvijenosti suradnje dvije država u oblasti obrane, a kao najbolji pokazatelj naveo je šest zajedničkih vježbi dviju vojski kojima je "prikazana visoka razina profesionalizma i vrhunska obučenost svih sudionika", a "demonstrirani su prijateljski odnosi na terenu".

Šojgu je pozvao Vulina da u lipnju ove godine sudjeluju na sastanku ministara Šangajske organizacije za suradnju.

Ruskom ministru danas je na Sveučilištu obrane u Beogradu uručen počasni doktorat, uz ocjenu da je "dao veliki doprinos suradnji u vojno-obrazovnoj sferi između Rusije i Srbije".

Šojgu je ukazao na "povijesno prijateljstvo i zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u više ratova u prošlosti" i najavio da će na tradicionalnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, u povodu 75. godina obljetnice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, sudjelovati i srpski vojnici.

"Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spriječe pokušaji falsificiranja, revidiranja povijesti i rehabilitiranja fašizma", naglasio je Šojgu.

Vulin je na ceremoniji dodjele počasnog doktorata ocijenio kako je "u vremenu kada u politici dominiraju interesi, Sergej Šojgu veliki i istinski prijatelj Srbije".

S ruskim ministrom sastao se danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na svojoj službenoj Facebook stranici objavio je fotografije na kojima je u neformalnom razgovoru s Šojguom. Agencija Tanjug objavila je da je Vučić za Šojgua "priredio ručak".

"Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu", naveo je Vučić, a fotografije su postavljene i na službenoj internet stranici predsjednika Srbije.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.