16.4.2020. 15:58
0
Slovenija: Pandemija prošla vrhunac, najteže je u domovima za starije
U Sloveniji je na dnevnoj razini zabilježen 21 novi slučaj koronavirusa, a nijedna osoba nije umrla u zadnja 24 sata, objavila je u četvrtak slovenska vlada ocjenjujući kako je epidemija u toj zemlji prošla svoj vrhunac, a da su i dalje najpogođeniji domovi za starije.

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji porastao je na 1269, a preminula je do sada 61 osoba, objavila je vlada navodeći da je prethodnog dana u zemlji obavljeno 1023 testiranja na koronavirus.  

Po prvi put nakon 30. ožujka nije zabilježen novi slučaj smrti među oboljelima, a smanjen je broj bolesnika na intenzivnim odjelima pa se, po ocjenama zdravstvenih vlasti, krivulje na grafovima koji prate epidemiju stabiliziraju, a epidemija je prešla svoj vrhunac.

 Ukupno je od početka epidemije iz bolnica otpušteno 174 ljudi koji su bili hospitalizirani zbog infekcije, prenosi Hina.

Kao je rečeno na konferenciji za novinare slovenske vlade, najteže stanje s ovladavanjem epidemije i dalje je u domovima za starije osobe, posebno u domovima u Ljutomeru, Šmarju pri Jelšah i Metliki, gdje je zaražen veći broj korisnika tih domova i osoblja, ali se stanje velikim naporima poboljšava.

U 90 od ukupno 112 domova za starije koronavirus nije prodro, pa tako nije u njima zahvatio tu najranjiviju populaciju, a u Sloveniji je u tim ustanovama smješteno oko 20.000 ljudi, kazao je slovenski ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.