6.7.2020. 11:37
0
Bivšem pripadniku Armije RBiH Huseinu Mujanoviću danas presuda u Beogradu
U Višem sudu u Beogradu danas bi se trebala izreći presuda Huseinu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije RBiH, kojeg je još prije dvije godine uhapsila srbijanska policija pod optužbom da je počinio ratni zločin i od tada se nalazi u pritvoru. Izricanje presude planirano je za 13 sati.

Podsjetimo, Mujanović je uhapšen 30. jula 2018. godine na graničnom prelazu Uvac, između BiH i Srbije. Negirao je navode optužbe, naglašavajući da se takve tvrdnje baziraju samo na izjavama svjedoka koji su ih mijenjali posljednjih 20 godina.

Njegova supruga Mirsada Mujanović ranije je za Oslobođenje istakla da su očekivali mnogo više pomoći od države BiH. Također je navela da je sud u Beogradu odbio sve dokaze odbrane.

- Odbili su da uvrste izjave svjedoka koje su davali pred drugim različitim organima. Niko nikad od tih svjedoka nije spomenuo mog supruga. I oni se tek sad, nakon što je prošlo 28 godina, bolje sjećaju događaja iz rata, kazala je tada Mirsada.

Husein Mujanović je pripadnik 4. Viteške motorizovane brigade koja je u ratu čuvala Hrasnicu. Navodno je uhapšen po revidiranom spisku Dokumentacionog centra RS-a za istraživanje ratnih zločina. Njegovo ime se spominje u dokumentu "Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u BiH 1992. - 1996." Upravo po ovom spisku, krajem novembra prošle godine, uhapšen je i Osman Osmanović iz Brčkog.

Od tada se nalazi u beogradskom pritvoru, a osumnjičen je za navodni ratni zločin prema licima srpske nacionalnosti u logoru u Gornjem Rahiću.

I dok se u Srbiji provode procesi protiv bivših pripadnika Armije RBiH, tamošnje vlasti istovremeno odbijaju BiH isporučiti osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, prenosi Oslobođenje.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.