30.7.2020. 21:29
0
Rusi upozoravaju: Amerika naoružava Kosovo
Zamjenik portparola Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksej Zajcev rekao je da Rusija sa žaljenjem i i zabrinutošću prati informacije o američkim isporukama naoružanja i vojne tehnike vlastima u Prištini.

U saopćenju, koje je Ambasada Rusije u Srbiji dostavila pozivajući se na zvaničnu stranicu MVP Rusije, kaže se da je Zajcev danas na brifingu MVP-a naglasio da to SAD rade otvoreno, na štetu međunarodnih napora koji su usmjereni na osiguravanje mira i stabilnosti na Balkanu i stoga nisu kompatibilni sa militarizacijom Kosova.

Zajcev kaže da se zamisao Vašingtona sastoji u tome da pomogne kosovskim Albancima da formiraju sopstvenu „vojsku“, ali da se time grubo krše tačke rezolucije 1244 SB UN koja predviđa upravo demontažu bilo kojih militarizovanih formacija kosovskih Albanaca, dopuštajući prisustvo isključivo međunarodnog mirovnog kontingenta.

- Pozivamo sve koji nisu ravnodušni prema situaciji na Balkanu i budućnosti tog osjetljivog regiona, da ne dozvole korake koji su bremeniti njegovom destabilizacijom, povećanjem eksplozivnog konfliktnog potencijala - rekao je Zajcev.

Mediji su prije nekoliko dana pisali o tajnom ugovoru između Vašingtona i Prištine, prema kojem je na Kosovo stigao kontigent oklopnih vozila koje su prištinske vlasti kupile od SAD, kao i to da je komandant kosovskih sigurnosnih  snaga Rahman Rama potvrdio je da je drugi dio kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na Kosovo u subotu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.