28.8.2020. 19:24
0
Bregu: Šta bismo očekivali od većeg geopolitičkog fokusa EU?
Šta bismo očekivali od većeg geopolitičkog fokusa EU? Jednostavno, jasne i odvažne odluke kojima se potvrđuje korist Zapadnog Balkana u EU, ali i šteta vezana za dugo odgađano članstvo u EU.

Građani Zapadnog Balkana bi očekivali istrajne i pravedne odluke od zemalja članica Evropske unije. Njihove domaće političke prilike i brige nerijetko ometaju prave odluke vezane za Zapadni Balkan. Građani regiona su u ogromnom broju proevropljani. To je glavni narativ. Vanjski akteri nikada to nisu mogli podriti,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu govoreći danas na panelu „Veći geopolitički fokus EU usred rastuće nestabilnosti njenog susjedstva“ u okviru digitalne pozornice 15. po redu Bratislava GLOBSEC foruma pod nazivom „Izliječimo svijet zajedno“.

"Evropska unija je u takvoj poziciji u regionu da može pokrenuti ukidanje prepreka što Zapadnom Balkanu može pomoći da krene dalje. EU je glavni trgovački partner i investitor, ne prijeti sigurnosti niti jedne zemlje, promoviše prave vrijednosti. Regionalna saradnja je danas realnost, zahvaljujući ulozi EU i regionalnoj političkoj svijesti. Nadam se da region može imati pristup evropskim lancima vrijednosti i snabdijevanja. To se treba desiti i mi na tome radimo. Time će se pomoći i potaći ekonomski rast, prenos znanja i vještina, te otvaranje radnih mjesta. Sve to bi otklonilo prijetnje problematičnom pitanju ekonomije u regionu, masovnom odlasku ljudi sa Balkana i poboljšalo stabilnost regiona,“ dodala je Bregu.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Bregu učestvovala je na panelu koji se bavio evropskom suverenošću i geopolitičkom ambicijom i ulogom Zapadnog Balkana u „Jačoj Evropi“, koji je vodio Tim Judah, novinar Economista. Među ostalim panelistima bili su zamjenica generalnog direktora Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Katarína Mathernová, politički direktor Wilfried Martens centra za evropske studije Roland Freudenstein i potpredsjednik GLOBSEC-a za strategiju Jakub Wiśniewski.

Ovogodišnji GLOBSEC Bratislava Forum se zbog izbijanja virusa korona održava putem interneta, čime je forum prigrlio digitalni prostor i pokrenuo novu inicijativu #GLOBSECgoesDIGITAL. Na 15. po redu forumu razmatrale su se stvari izvan trenutne situacije po pitanju međunarodnih poslova i izazova, te se tragalo za zajedničkom vizijom u okviru 5 ključnih obasti koje oblikuju našu budućnost, a to su odbrana i sigurnost, digitalna budućnost, održivost, budućnost Evrope i ekonomija i svjetski poredak.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.