5.9.2020. 22:16
0
Filipović: Rješenje ekspertska vlada bez DF-a i DPS-a
Politolog Ljubomir Filipović smatra da čelnici Demokratskog fronta (DF) vide sebe na nekim pozicijama u novoj Vladi, iako su kako objašnjava, dali minimalnu podršku ekspertskoj vladi uslovom da u izvršnoj vlasti samo nema DPS-a, prenosi Atnena M.

Zato Filipović smatra da će biti zanimljivo vidjeti da li će GP URA ostati dosljedna onome što je obećala biračkom tijelu ili će prihvatanjem političkih kadrova DF-a u novoj vladi iznevjeriti svoje principe ali i podršku dijela evropskih zvaničnika. Filipović smatra da je rješenje aktuelne političke situacije tranziciona ekspertska vlada u kojoj ne bi bilo ni DF-a ali ni DPS-a.

Politolog Ljubomir Filipović kaže da Demokratski front izjavama da se u ekspertskoj vladi pored stručnjaka moraju naći i političari no da će ipak prihvatiti svaki prijedlog za formiranje vlasti u kojoj neće biti DPS-a šalje jasnu poruku građanskom pokretu Ura. 

- Da u toj navodno ekspertskoj ili političkoj vladi vidi sebe na nekim funkcijama i vidi sebe kao kreatore javnih politika u Crne Gore. DF i pored svih pritisaka dao je neki minimalni uslov podrške to je da u Vladi nema DPS-a. Iz tog razloga je bitno da URA ostane, ukoliko želi ekspertsku vladu, iako je ona tu su dijelom u pravu iz Demokrtaskog fronta iako je ona teško izvodljiva i teoretski jedino izvodljiva solucija, kazao je Filipović.

Zato Filipović smatra da će biti zanimljivo vidjelti da li će Ura ostati dosljedna onome što je obećali biračkom tijelu. 

- I da li će biti spremna da prihvati ruku partija koje su sada na vlasti koje su poslale signal da bi im eventualna vlada koja bi štitila nacionalne interese bez obzira na njen ekspertski sastav bez upliva DF-a za nju bio prihvatljiv. Ukoliko URA prihvati DF-ove političke kadrove u potencijalnoj novoj vladi oni će iznevjeriti svoje principe i iznevjeriti možda onu podršku koju su imali od strane dijela EU zvaničnika i evropskih političara, dodaje Filipović.

Filipović smatra da je rješenje aktuelne političke situacije tranziciona ekspertska vlada u kojoj ne bi bilo ni DF-a ali ni DPS-a. Time bi, navodi, bila ispunjena dva osnovna uslova.

- Taj uslov koji je okupio cijelu opoziciju na jednom mjestu, a to je smjena DPS-a. Dakle ako ne postoji skrivena agenda koja ide dalje od te smjene i sa druge strane bi bio ispunjen drugi uslov važan za DPS i za veći dio Crne Gore uključujući i GP URA to bi da bi ulaskom kadrova Demokratskog fronta na nova vrata kroz pozicije u ekspertskoj vladi bili ugroženi vitalni interesi Crne Gore, kazao je Filipović. 

On smatra da bi za to rješenje postojao konsenzus svih poslanika u crnogorskom parlamentu.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.