30.9.2020. 15:21
0
Zabranili rad nedeljom: Vlasnik prodavnice će morati raditi sam ako želi
Trgovine u Sloveniji bit će ubuduće zatvorene nedjeljom i državnim praznicima, nakon što za dvije semice stupi na snagu zakon koji je sinoć prihvatio parlament, a za koji je uz vladajuću koaliciju glasalo i dosta zastupnika iz oporbenih stranaka.

U malim trgovinama nedjeljom će raditi sami vlasnici

Zakon kao izuzetak određuje da će nedjeljom i praznicima i dalje smjeti raditi trgovine s površinom manjom od 200 četvornih metara, te prodavaonice u sklopu bolnica i benzinskih crpki, one na graničnim prijelazima, u lukama i na aerodromima, željezničkim i autobusnim postajama, s time da će za rad nedjeljom i praznicima u njima raditi sami vlasnici ili honorarno angažirani studenti ili umirovljenici.

Zakonski prijedlog je prije četiri mjeseca podnijela oporbena stranka Ljevica (L), uz tvrdnju da bi zabranu rada trgovina nedjeljom i praznicima koja se provodila u vrijeme pandemije koronavirusa trebalo zakonski produžiti i nakon svršetka koronakrize, ali tada o tome nije bilo suglasnosti, pa je parlament to prihvatio tek sada, kad se s njime složila i vladajuća koalicija, te dio oporbenih stranaka.


Još 2003. referendumom podržali zabranu rada nedjeljom. Za zakon su glasovala 72 zastupnika, a 13 ih je bilo protiv.

Slovenci su na neobvezujućem referendumu podržali zabranu rada trgovina nedjeljom još 2003. godine, kad ih je za zabranu bilo 57, a protiv 43 posto. No, to su na ustavnom sudu osporavali poslodavci, pa su velike trgovine mogle birati deset nedjelja u godini kad će biti zatvorene za kupce, a inače su radile i nedjeljom, prenosi “Index”.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.