13.10.2020. 21:07
0
Na građane u Hrvatskoj od sada će paziti korona redari
Hrvatska je uvela nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

Između ostalog, odnose se na nošenje maski i u zatvorenom, te ograničenje okupljanja.

Damir Trut, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske, kazao je da će od sutra na provođenje novih mjera paziti korona redari.

"Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a", kazao je Trut za RTL.

"Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači - svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara", pojasnio je Trut.

Što se tiče sadašnje situacije na terenu, s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožijih mjera, istakao je da je "uredna".

"I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima", kazao je Trut.

Dodao je da kazni nije bilo, već samo usmenih upozorenja.

No, objasnio je, kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite.

Trut je naglasio "postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske".

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.