25.10.2020. 12:48
0
Hrvatska: Ograničavaju se okupljanja, zabrana prodaje alkohola nakon ponoći
Nacionalni stožer civilne zaštite Hrvatske objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj i epidemiološkim mjerama koje će uskoro stupiti na snagu.

– Danas je cijelo jutro trajao sastanak Stožera s predsjednikom Vlade, ministrima financija, socijalne skrbi i gospodarstva – rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. 

Krunoslav Capak je naglasio da Hrvatska nije otok te da u svijetu ima više od 43 miliona zaraženbih i 1,15 miliona umrlih.

– U Hrvatskoj u posljednje dvije sedmice imamo veliki porast. Imamo rekord, 2.421 novooboljeli. Hrvatska nije otok, neke zemlje u susjedstvu imaju goru situaciju. Imamo 11.144 aktivnih, 28.187 u samoizolaciji. U čitavom svijetu raste broj novooboljelih. Incidencija mu je visoka, mi smo na sredini ljestvice evropskih zemalja - rekao je Capak.

Glavni izazov opterećenje zdravstvenog sistema

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je glavni izazov opterećenje zdravstvenog sistema. 
- Svjedočimo daljnjoj eskalaciji. Osnovni izazov je zdravstveni sistem i njegovo opterećenje. Jučer je na liječenju bilo 825 osoba, imamo 58 na respiratoru. Preminulo je osam ljudi. Prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera. Aktivirat ćemo od raniije postojeće planove, aktiviramo Arenu - rekao je Beroš.

Zabrana okupljanja

– Pripremili smo odluku koja bi stupila na snagu sutra u ponoć. Time se uvode nužne epidemiološke mjere – zabrana okupljanja. Donismo i odedbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, dva metra u zatvorenim i 1,5 metar u otvorenom. Zabranjuje se održavanje svih okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbana naviše 30. Na pogrebima najviše 30. Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez publike. Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata, a samo svadebna mogu do ponoći – rekao je Božinović.

Zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do 6 ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, zbog blagdana Svih sveti. 

Mjere se određuju na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.