21.11.2020. 11:50
0
Nepoštovanje mjera: Skoro niko nema masku, vjernici cjelivaju sanduk patrijarha Irineja
Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog epidemiološke situacije u propisali nadležni državni organi.

Međutim, fotografije vJernika u Sabornoj crkvi u Beogradu pokazuju da rijetko ko od građana ima masku, i da se cjelivaju krst i pokrov koji se nalazi iznad počivšeg patrijarha Irineja.

Vjernici se od juče opraštaju od patrijarha, ali ono što je u vrijeme koronavirusa nažalost problematično jeste to što se ne pridržavaju epidemioloških mjera.

Zemni ostaci upokojenog patrijarha srpskog Irineja unijeti su jutros u 8.15 sati u zgradu Patrijaršije gdje će sveštenstvo SPC služiti opelo, a nešto kasnije biće prenijeto u Sabornu crkvu i izloženo za vrijeme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save, prenosi CDM. 

Vjernici neće moći da cjelivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apeluje da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte pretjerano ne zadržavaju.

Kovčeg sa tijelom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u dijelu glave i grudi prekriven je staklom.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.