7.3.2021. 22:10
0
"Krsni hod” sa četničkom ikonografijom i zastavama na kojima je Ratko Mladić
U šetnji od crkve na Novom naselju do crkve na Detelinari i potom do centra Novog Sada učestvovalo je blizu 200 ljudi, od kojih je dio došao u tzv. „autolitiji“ iz Beograda.
Više ekstremnih desničarskih pokreta i organizacija danas je prošetalo Novim Sadom i pored zabrane okupljanja, a događaj su nazvali "Krsni hod", prenosi N1.

U šetnji od crkve na Novom naselju do crkve na Detelinari i potom do centra Novog Sada učestvovalo je blizu 200 ljudi, od kojih je dio došao u tzv. „autolitiji“ iz Beograda.

Ko je organizator ovog skupa nije potpuno jasno i iz policije nije bilo zvaničnih informacija, iako je nekoliko patrola policije sve vrijeme, od 15 sati pa do kraja šetnje, pratilo i obezbjeđivalo učesnike, i pored toga što je zbog epidemioloških mjera na snazi zabrana okupljanja.

Koji je povod za okupljanje također nije jasno, a u postovima na Facebooku pominju se „mobilizacija pravoslavnih Srba“ i „otpor represiji zbog korone i nenarodnog režima“. Iznose se razne antiepidemiološke, antivakserske i antimigrantske izjave i sve se svodi na razne teorije zavjera koje se mogu pronaći na društvenim mrežama.

Učesnici su nosili zastave i oznake četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, ruske i srpske zastave, zastave sa likovima ratnog zločinca Ratka Mladića, četničkih vođa Draže Mihajlovića i Momčila Đujića, ikone, simbole profašističkog pokreta Zbor, antikomunističke simbole i drugo, prenosi 021.rs.

Jučer je u Bratuncu postavljen bilbord u čast osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Pored Mladića, postavljena je i fotografija predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Ovaj potez osudio je potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, kao i SDA Bratunac.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić poručio je kako mu je “drago da na istom mjestu vidi Dodika i Mladića”.

Suljagić je također prozvao glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić…

“Ova čestitka se nalazi svega par kilometara od Memorijalnog centra Srebrenica. Ustvari, iz Bratunca nije moguće doći do MC-a, a da se ne prođe ovuda. Za Gordanu Tadić ovo nije krivično djelo izazivanja mržnje. SIPA će nastaviti da hapsi u četiri gradske opštine Sarajeva”, zaključio je Suljagić.



(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.