16.3.2021. 18:55
0
Crnogorski epidemiolozi predlažu potpuno zatvaranje
Crnogorski epidemiolozi ocjenjuju da je epidemija u toj zemlji izvan kontrole i ponovo će predložiti vladi u Podgorici uvođenje potpunog zatvaranja u cijeloj zemlji, priopćeno je u utorak, dok broj zaraženih i umrlih od koronavirusa nastavlja i dalje rasti.

Situacija u Crnoj Gori je "složena, zabrinjavajuća i alarmanta", saopćila je epidemiologinja crnogorskog Instituta za javno zdravlje Marija Božović najavljujući da će ona i njene kolege predložiti vladi uvođenje potpunog lockdowna u cijeloj državi.

Mjere koje su prošle sedmice donijele crnogorske zdravstvene vlasti vrijede do srijede i predviđaju zatvaranje obrazovnih institucija, vrtića, ugostiteljskih objekata, teretana i trgovinskih centara, te zabranu kretanja između općina i policijski sat od 21 sat do 05 ujutro. Potpuno zatvaranje kakvo traže crnogorski epidemiolozi podrazumijevalo bi potpuno zatvaranje maloprodaje i tržnica na otvorenome, dječjih igrališta te ograničavanje kretanja vikendom.    

Epidemiolozi su i ranije predlagali lockdown, ali ga je crnogorska vlada odbijala uvesti tvrdeći da gospodarstvo ne bi moglo izdržati tu mjeru.   

Od početka godine u Crnoj Gori prosjek novozaraženih na dnevnoj razini je preko 500, što je 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

Crna Gora je već sdemicama među vodećim zemljama u svijetu prema broju novozaraženih, a odnedavno je ušla i među deset zemalja svijeta po broju umrlih na 100 hiljada stanovnika.

U zemlji je od posljedica koronavirusa u dvije sedmice marta preminulo više osoba, njih 126, nego tijekom cijelog januara (123), dok je u crnogorskim bolnicama u teškom stanju više od 100 pacijenata.   

Od početka pandemije od posljedica koronavirusa ukupno je preminulo 1129 osoba, odnosno na svaka 74 zaražena Crna Gora ima jedan smrtni slučaj, što je u postocima oko 1,35 posto inficiranih koji su preminuli.

Iako je vakcinacija u toj zemlji počela 20. februara, do sada je vakcinu primilo nešto preko pet hiljada stanovnika Crne Gore, ili manje od jedan posto populacije. Oni su vakcinisani ruskom vakcinom Sputnjik V, koje je Crna Gora dobila kao donaciju Republike Srbije. U srijedu će početi vakcinacija Sinofarmovim vakcinama koje je Crnoj Gori donirala Kina.

Crna Gora je u međuvremenu kupila 50 hiljada doza ruske vakcine, a očekuje se da će do kraja marta u tu zemlju stići i prvi dio od 82 hiljada doza AstraZeneke, koje je Crnoj Gori određeno kroz Covax program.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.