7.4.2021. 21:50
0
Direktor bolnice upozorava: Lijekova imamo za još pet, šest dana, kovid pacijenti su nam sve mlađi
Direktor Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu Ivica Lukšić rekao je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju lijekova za još svega pet ili šest dana i da bi, ako bi kriza potrajala, sigurno došli u delikatnu situaciju, prenosi Jutarnji.hr.

- Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija, rekao je Lukšić povodom obustave isporuke lijekova i dodao da za sada nisu morali nijednom pacijentu da kažu da za njega nemaju lijekova.

On je istakao da su u ovoj ustanovi učinili sve što je moguće, ali da je problem mnogo složeniji.

- Činjenica je da je naše sistemu potrebna ozbiljna reforma. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sistema, smatra Lukšić.

On je naveo da se u ovoj ustanovi svakodnevno hospitalizuje sve više mladih, a da najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta.
- Imamo mnogo pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina, čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kiseonika ili respiratorom, kaže Lukšić.

Kada je riječ o upotrebi vakcine "astra zeneka", Lukšić je naglasio da se mora vjerovati regulatornim agencijama.

- Mislim da je važno da se što više ljudi vakciniše. Određene reakcije na tu vakcinu postoje, ali korist je, kao što kažu, mnogo veća, poručio je Lukšić.

Lukšić smatra da će Hrvatska morati da razmisli o nabavci drugih vakcina ako skepsa javnosti prema "astra zeneki" bude i dalje rasla.

On je rekao da je na današnjem sastanku ekspertne grupe raspravljano o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb, gdje bi bili smještani oboljeli od virusa korona.

- U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno i ako bi to došlo. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih talasa i na kraju imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima smo sada u povoljnijoj situaciji nego prije, ali i činjenica je da sve druge bolnice imaju svoja kovid odjeljenja, rekao je Lukšić.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.