24.4.2021. 13:07
0
Potpuni raspad sistema za cijepljenje u Hrvatskoj
Upozorio je na veliki tehnički problem, koji je jedan od ključnih razloga zašto su odustali od platforme

Platforma Cijepise, na kojoj se građani prijavljuju za vakcinaciju, doživjela je potpuni kolaps, piše Index.hr.

Platforma se u županijama uopće ne koristi, a kako je Indexu potvrdio Zvonimir Šostar, šef Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar, cijepljenje preko sustava Cijepise prekinuo je Grad Zagreb i ne namjeravaju ga nastaviti.

“Tačno je, cijepi se isključivo one koji su se prijavili preko svojih porodičnih doktora. Preko platforme Cijepise više uopće ne cijepimo”, rekao je jutros Indexu Šostar.

Pojasnio je i razloge za takvu odluku.

“Kad smo imali sastanak s informatičarima, pitali smo ih radi li igdje platforma, u ijednoj županiji. Odgovor je bio da ne radi. Onda smo se odlučili potpuno za model da zapravo domovi zdravlja cijepe, a da mi budemo koordinatori i logistika. Naručuju porodični ljekari, a naručivanje ide preko Ceziha. Ti pozivi su uspješni i to izvanredno funkcioniše, odaziv je jako velik”, rekao je Šostar.

Šostar je Indexu otkrio i da u idućem razdoblju uopće ne planiraju cijepiti preko platforme Cijepise.

“Mi nastavljamo ovako kako smo do sada, preko liječnika obiteljske medicine. Nećemo ići preko Cijepise do daljnjega”, rekao je.

Upozorio je na veliki tehnički problem, koji je jedan od ključnih razloga zašto su odustali od platforme.

“Platforma sada prikazuje samo inicijale, to nam stvara velike probleme. Vi ne možete provjeriti cijepni status preko inicijala, moramo raditi provjere, što iziskuje dodatno vrijeme”, kaže Šostar.

Pitali smo ga je li razlog za prekid korištenja platforme i loš odaziv preko Cijepise.

“Odaziv nije dobar, ma kakvi. Odaziv preko Cijepise je bio loš”, kaže,

Na pitanje o tome zašto je Cijepise doživjela kolaps Šostar nas upućuje na Ministarstvo zdravstva i ministra Vilija Beroša.

Index je jutros pokušao dobiti Berošev komentar na potpuni slom platforme Cijepise, koja je predstavljena kao najjednostavniji i najefikasniji način za prijavu cijepljenja, no s njom se, otkad je puštena u rad, pojavila gomila problema. Beroš nije odgovarao na naš upit.

Jučer se, podsjetimo, otkrio još jedan ogroman propust platforme – zbog pogreške je iz sistema Cijepise vjerovatno nestalo 4000 onih koji su se prvi prijavili.

Naime, na presici je Stožeru postavljeno pitanje o 69-godišnjaku, a koji se javio jednoj od redakcija, koji ima hronične bolesti i među prvima se prijavio za cijepljenje, a nije pozvan. Kako je rečeno, na telefonu za cijepljenje su mu rekli da su svi iz testnog razdoblja zbog pogreške obrisani i da nema resursa da se sve njih obavijesti. I Indexu su se počeli javljati čitatelji koji ne spadaju u mlađu populaciju i rekli da su u prvih nekoliko stotina prijavljenih, no niko ih ni na koji način nije kontaktirao.

Indirektno su Capak i Beroš potvrdili da je, u najboljem slučaju, na cijepljenje pozvan tek dio onih koji su se prijavili u testnoj fazi i koji su morali biti evidentirani kao i svi kasnije prijavljeni.

Podsjetimo, na Cijepise radi i firma Cuspis Vinka Kojundžića, koji u slobodno vrijeme fotografira i snima Beroša za kampanju. Za taj će posao Kojundžić dobiti 600.000 kuna, a cijeli sustav košta više od 4 i po miliona kuna. Za sam dizajn stranice Cijepise koristio je templejt (predložak) od 49 dolara.

No zato je Šostar s nama podijelio planove za cijepljenje u Zagrebu u sedmicama pred nama.

“Još sljedeće sedmice planiramo cijepiti kao i ove, što znači da ponedjeljkom ujutro i petkom popodne nema cijepljenja. Glavni razlog je to što još uvijek nemamo dovoljno cjepiva da bismo cijepili više sati. No one sedmice nakon sljedeće planiramo cijepiti i u ponedjeljak ujutro i u petak navečer, ali i u subotu, barem ujutro. Od te sedmice računamo da ćemo dnevno procijepiti oko 6500 ljudi. Novost je i da uvodimo tri dodatna tima na Velesajmu. U ponedjeljak i utorak cijepimo AstraZenecom, a budući da bi nam u ponedjeljak trebalo doći 18.000 doza Pfizera, to bi nam trebalo biti dovoljno da u srijedu, četvrtak i petak cijepimo Pfizerom. Moramo samo vidjeti koliko od toga otpada na druge doze onih koji su u prvoj dozi već cijepljeni Pfizerom. Iduće sedmice trebalo bi nam stići i 3500 doza Moderne i 1350 doza Johnson & Johnsona.

Osvrnuo se i na dosadašnje cijepljenje na Velesajmu.

Jedina dva problema dosad su bila dva sitna ispada sistema u utorak, jedno je, nažalost, bila ljudska pogreška. U utorak smo Pfizerom cijepili 4500 ljudi, bilo je pozvano najviše ljudi, a bilo je i 300-tinjak onih bez poziva. Stvorio se haos, no sve dane nakon toga nije bilo baš nikakvih problema. Zatvorili smo i južni ulaz na Velesajam kako bi sve još bolje funkcioniralo”, rekao je.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.