15.6.2021. 18:11
0
Kurti pitao Vučića kad će Srbija priznati Kosovo, on poručio 'nikad'
U Briselu je danas održana nova runda dijaloga Srbije i Kosova na visokom političkom nivou.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti razgovarali su uz posredovanje šefa diplomatije Evropske unije Josep Borrella i specijalnog predstavnika EU-a za dijelog dvije zemlje Miroslava Lajčaka.

Vučić je nakon sastanka rekao da “Albanci ne žele da razgovaraju o zajednici srpskih opština, već traže da Srbija prizna kosovsku nezavisnost”. Kako je ispričao, “rekli su da ne može SZO, već nacionalni savjet kao što Albanci imaju u centralnoj Srbiji”.

“Apsolutno se ni o čemu nismo dogovorili. Došao je da pita kada ćemo da priznamo Kosovo, a ja sam odgovorio – nikad”, rekao je predsjednik Srbije nakon sastanka. 

“Ovakvom sastanku nisam prisustvovao. Nešto što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema” dodao je. Rekao je da je dogovoreno da dvije strane do kraja jula nastave dijalog na najvišem nivou.
"Nadam se da je to jedna važna stvar, koja bi mogla da garantuje očuvanje mira i stabilnosti, a sve drugo bi bilo izlišno komentarisati”, rekao je Vučić novinarima. Dodao je da će u narednim danima razgovarati sa Srbima sa Kosova, jer je, kaže, veoma uplašen, vidjevši sa koliko “neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti”.


Vučić je kazao da će se dijalog nastaviti i ne postoji ništa važnije od obezbjeđivanja sigurnosti za "naše ljude na Kosovu". Na pitanje novinara da li je izgovorio uvrede na račun Albna Kurtija, Vučić je kazao da je bio oštar, ali da nije psovao. Prije toga, Borrell se odvojeno sastao sa dva lidera.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.