22.6.2021. 13:39
1
Vučić u Skupštini Srbije dočekan višeminutnim ovacijama, morao “smirivati”: Rekao sam da nikad neću priznati Kosovo
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podnijet će danas Skupštini Srbije izvještaj o pregovorima sa Kosovom. To će biti drugi put da pred parlamentom govori o Kosovu. On je rekao da pred Srbijom nije lak zadatak, odnosno da "nije vrijeme za svečano raspoloženje i prevelika očekivanja", te je vrijeme sa suočavanjem s realnošću koja ih okružuje.

Vučić je istakao da Srbija mora da dođe do kompromisnog rješenja, iako, kako kaže, ne zna kako bi ono trebalo da izgleda.

Poslanici su Vučića prije samog izlaganja pozdravili stojećim višeminutnim aplauzom, te je on u jednom trenutku rukama pokazao da je dovoljno.

-Živ sam čovjek. Morao sam da burno reagujem na gluposti prištinske strane na pregovorima u Briselu, neuvažavanje činjenica i neprihvatanje onog što su sami potpisali, izjavio je Aleksandar Vučić.

Kako je istakao, o tome kako sadašnje generacije budu rješavale problem Kosova, zavisit će i “budućnost potomaka i države”, ali je istakao da neće priznati Kosovo, te da se moraju rješavati kompromisne stvari.

-Moramo da razumijemo težinu naše pozicije. Nijedan Albanac neće da čuje za širu autonomiju. Mali smo mi da možemo da određujemo Francuskoj, Americi i Njemačkoj, ali smo dovoljno veliki da možemo zaštitimo sebe od poniženja. Kompromisno rješenje je jedino moguće. Ako me pitate šta je kompromis – ne znam. Ako ne dođemo do kompromisa, ostavićemo ovaj problem generacijama koje dolaze, rekao je on.

Kaže da je zabrinjavajuće to što, "zapad naoružava Prištinu, iako Albanci na to nemaju pravo."

-Što priliči Jupiteru, ne priliči volu. Oni su Jupiteri, a mi smo volovi, kazao je on i dodao da je protiv rata.

-Kad država bude pozvala, moja djeca će biti spremna. Ali ne bih voleo da mi neko vraća Vukana i Danila u kovčegu, a isto tako ne bih volio drugu djecu da vraćam, istakao je Vučić.

(Ajdin Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.