25.8.2021. 10:20
0
Sramotno: U Beogradu još jednom negiran genocid o Srebrenici
Predsjednik Srbije često je tu da pomogne Miloradu Dodiku. Stoga je i jučer u Beogradu dozvoljeno predstavljanje izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije o istraživanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine, a koju je formirala Vlada eniteta Republike Srpske. Još jednom negiranje genocida na djelu.

Sedmero predstavnika međunarodne komisije u više navrata isticalo je kako su ovaj posao prihvatili jer im je garantovano da neće biti nikakvog pritiska. Očekuju da će rezultati njihovog rada naći put i van Republike Srpske i Srbije.

“Uvjereni smo da rezultat našeg izvještaja reflektuje realno događaje, a nadam se da će, s vremenom, možda ne odmah, druge institucije širom svijeta i međunarodne organizacije promijeniti svoje mišljenje i prilagoditi ga našem”, kazao je predsjednik komisije Gideon Greif.

Na konstataciju da su mediji prenijeli da je Svjetski jevrejski kongres odbacio ovaj izvještaj, karakterišući ga lažnim i sramotnim, Greif kaže: „On nije lažan, on je izvoran. Članak je to prenio je lažan“.

Prokomentarisali su i tzv. Inzkov zakon.

„On je nametnut i to mislim ilegalno, nemoralno, a to ima veze s tradicijom ovog dijela svijeta koji je bio pod dominacijom drugih jako dugo vremena, sve do nedavno – Otomansko carstvu, Austrijanci, Rusi. Postoji ona stala izreka da je Balkan bure baruta, ali fitilj je negdje drugdje. Inzkov zakon će imati suprotan efekat. Uticaće na dalji raspad Bosne i Hercegovine“, rekao je član komisije Steven Meyer.

Predstaviti izvještaj u Srbiji nije problem. Pitanje je šta dalje s njim i gdje dalje s njim.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.