23.9.2021. 13:13
1
Kako je Milanović 'predsjednik Hrvata u BiH' kad je od njih dobio svega 2.700 glasova, dok je Kolinda dobila preko 32 hiljade?!
Ne stišavaju se reakcije na najnoviju izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je dan ranije u Generalnoj skupštini UN-a govorio o BiH, izbornim reformama, te “nemogućnosti Hrvata da biraju svoje predstavnike”.? Istakao je da je “nejednakost njezinih konstitutivnih naroda predugo neriješena”, prenosi danas Oslobođenje.

- To je nepotrebno stvorilo unutarnje političke nestabilnosti i napetosti. Kako bi BiH krenula naprijed, potreban je odgovarajući institucionalni okvir za “podjelu vlasti”, zasnovan na načelima federalizma, decentralizacije i legitimne reprezentacije... Izborne reforme trebale bi omogućiti svakom konstitutivnom narodu (Bošnjacima, Srbima i Hrvatima) da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim razinama. Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti iskoristiti ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizirani i obespravljeni. To se mora promijeniti, rekao je Milanović.

On je nakon obraćanja novinarima izjavio kako je on predsjednik i Hrvata u BiH. 

Za Milanovića je glasao tek 2.701 Hrvat u našoj zemlji na zadnjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, dok je većinu glasova odnijela njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović,  ukupno 32.467 glasova od 35.168 važećih listića.

(H. Ahbabović)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.