25.9.2021. 18:35
0
Specijalne jedinice i blokada teškom mehanizacijom - šta se dešava na Kosovu
Šest dana od kako su kosovske vlasti zabranile srpske registarske tablice na Kosovu, na prelazima Brnjak i Jarinje još sve stoji.

Većih tenzija nema, dok se pripadnici kosovske jedinice za specijalne operacije ROSU svakodnevno smenjuju na straži, prolazeći pored teške mehanizacije kojom su nezadovoljni Srbi sa severa Kosova blokirali puteve i prelaze - koji se mogu preći samo pešaka.


Dok su vozači iz Srbije, kako su rekli za BBC na srpskom, bili zatečeni ovom odlukom, za profesora Fakulteta političkih nauka u Prištini Nedžmedina Spahiua ona nije bila iznenađenje.  Objašnjava da su Priština i Beograd tu odluku potpisali još 2011, a potom i 2016. godine, ali mu je jasno da su „ljudi sa severa Kosova ljuti".


Predstavnici Evropske unije pozivaju na smirivanje tenzija i nastavak dijaloga, čemu se priključuju diplomate i iz drugih zemalja.  Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da mu „dijalog sa Srbijom nije među tri državna prioriteta" i da će priznati srpske tablice kada Srbija prizna kosovske, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara da bi „priznavanjem tablica Srbija priznala nezavisnost" Kosova -  prenosi BBC News.


Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara sekretara za evropska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan rekao je u razgovoru za Glas Amerike da su SAD angažovane sa evropskim partnerima zbog pojačanih tenzija između Srbije i Kosova i da se nadaju napretku u narednih nedelju dana.


Kosovske vlasti su od 20. septembra 2021. zabranile srpske tablice.  Tako su za tablice sa oznakom 'km', koje se izdaju u Srbiji postale nevažeće, iako je to dogovoreno Sporazumom o slobodi kretanja, koji su Beograd i Priština potpisali još 2011. godine.


Radio Televizija Srbije javila je u petak uveče da su srpski helikopteri nadletali prelaz Jarinje. U nekoliko navrata područje punkta Jarinje sa strane centralne Srbije nadletala su tri helikoptera. Odmah potom, dva borbena „aligatora" nadletala su isti prostor, piše RTS.

Helikopteri su se ubrzo povukli ka centralnoj Srbiji.  Kako javlja portal Kossev, u subotu ujutru su u Zubinom potoku i Zvečanu napadnuti su centri za registraciju vozila.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.