5.10.2021. 18:31
0
Hrvatska pooštrila mjere za ulazak u državu: Bh. građani će se susresti sa novim problemima
Nacionalni štab CZ Republike Hrvatske donio je danas nove mjere za ulazak u ovu zemlju. Što se tiče državljana BiH, kao ostalih putnika, tranzitno putovanje kroz Hrvatsku biće ograničeno na 12 sati, a ukoliko u tom roku ne napuste ovu zemlju, biće im određena samoizolacija.

Također, ulazak u Hrvatsku biće odobren samo u nužnom slučaju državljanima trećih zemalja, među koje spadaju i naši građani, koji nisu članovi porodica državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, niti su lica s dugotrajnim boravištem.

Saopćenje Nacionalnog štaba Civilne zaštite Hrvatske prenosimo u cijelosti: 
- Svim putnicima koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, uključujući osoblje u sektoru saobraćaja, biće određena epidemiološka mjera samoizolacije ukoliko ne napuste zemlju u roku od 12 sati od trenutka ulaska, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ulazak u Hrvatsku omogućen je putnicima koji dolaze neposredno iz država članica EU, odnosno članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, nezavisno od državljanstva, ako posjeduju važeću i valjanu digitalnu EU Covid potvrdu.

Ako su ova lica kroz druge države putovala bez zadržavanja na graničnom prelazu u Hrvatskoj trebaju da dokažu da se nisu zadržavale na tim područjima.

Digitalnu EU Covid potvrdu moraju da pokažu i državljani trećih zemalja sa dugotrajnim boravištem i lica koja imaju pravo boravka na osnovu direktiva EU ili nacionalnog prava, te lica koja imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja.

Ulazak u Hrvatsku biće odobren samo u slučaju nužnih putovanja državljanima trećih zemalja koji nisu članovi porodica državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, niti su lica s dugotrajnim boravištem.

U pitanju su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i njegovatelji starijih lica, pogranični radnici, sportisti, osoblje u sektoru saobraćaja, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i lica koja primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcionisa tih organizacija.

Isto važi i za vojno i policijsko osoblje, humanitarne radnike i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnike u tranzitu, uz obavezu napuštanja Hrvatske u roku od 12 časova od ulaska, lica koja putuju radi školovanja, te mornari ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 časova, navode iz Nacionalnog štaba CZ Hrvatske.

(Ajdin Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.