3.11.2021. 18:44
0
"Srbija i Crna Gora se trebaju okrenuti budućnosti" poruka je Brnabić i Krivokapića
Srbiju i Crnu Goru, unatoč otvorenim pitanjima, vezuju mnoge stvari zbog koji se trebaju okrenuti budućnosti i graditi bliske odnose, ocijenili su u srijedu premijeri dviju država u Beogradu, istaknuvši važnost obnove političkog dijaloga i unaprjeđenja ekonomske suradnje.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić boravi u prvom službenom posjetu Beogradu otkad je došao na čelo vlade u Podgorici, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić istaknuo je da će to biti "dobar znak novog puta unapređenja i prosperiteta u odnosima".

"Najmanju pažnju smo posvetili politici, a najviše onome što je bit dobre suradnje – ekonomiji i uspostavljanju dobrih veza građana dviju država", rekao je Krivokapić.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić istaknula je da Srbiju i Crnu Goru "vezuju mnoge stvari" i da bi "po prirodi stvari, trebali imati najbliže odnose". 

"Nadam se da je ovaj posjet samo početak nove faze odnosa s Vladom Crne Gore i da će osim obnove političkog dijaloga rezultat ovog posjeta biti stabilni i još sadržajniji bilateralni odnosi", rekla je Brnabić novinarima.


Ocijenila je da ekonomija, zbog životnog standarda građana dviju država, treba biti "jedna od najvažnijih tema", utoliko prije jer je "Srbiji Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera po gospodarskoj razmjeni, investicijama i turizmu". Srbijanske investicije u Crnoj Gori iznosile su 400 milijuna eura, a dogovoren je cilj da robna razmjena dviju država bude uvećana na milijardu eura. Dvoje premijera je razgovaralo i o nastavku izgradnje autoputa od Požege do Boljara, na granici s Crnom Gorom, o modernizaciji pruge između Beograda i Bara, kao i o proširenju i formiranju zajedničkih graničnih prelaza.


Brnabić je Krivokapiću rekla kako "Srbija snažno podržava europske integracije Crne Gore" ocijenivši da je "pozitivan signal Europske unije bilo kome na Zapadnom Balkanu pozitivan signal za cijeli Balkan". U tom kontekstu i, kako je istaknuto, i Berlinski proces podrazumijeva bolje ekonomsko i infrastrukturno povezivanje u regiji.

Brnabić je rekla da je bilo riječi i o mogućnosti organiziranje prve zajedničke sjednice vlada Srbije i Crne Gore, a uskoro bi mogao biti utvrđen i termin. Ona je pozvala crnogorskog premijera da "razmisli i o otvorenom pozivu" koji Crna Gora ima za pridruživanje inicijativi Otvoreni Balkan, regionalnom projektu koja zasad okuplja Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a novi susret u okviru te inicijative zakazan je za četvrtak u Beogradu. Brnabić je kazala i da s crnogorskim premijerom nije razgovarala o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u toj zemlji, navodeći da za to nema ingerencije. 


Ranije danas s Krivokapićem je razgovarao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a iz tog razgovora crnogorski premijer istaknuo je ocjenu da se dvije zemlje trebaju okrenuti budućnosti i primijeniti strategiju "odmjerenog koraka" koju je sugerirao srbijanski predsjednik.

"Nažalost, naročito preko medija dolazile su poruke otrovnih strijela koje ne trebaju ni jednoj ni drugoj strani. Vrijeme je da zaboravimo što je bilo i da tražimo mjesta koja nas spajaju", poručio je Krivokapić.


Na relaciji Beograd-Podgorica već mjesecima traju tenzije poslije smjene Demokratske partije socijalista s vlasti u Crnoj Gori i optužbi da je Srbija podupirala oporbu. Aktualna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo štititi "navodno ugrožena prava Srba" u drugim državama, ocijenio je nedavno crnogorski predsjednik Milo Đukanović, ocijenivši da on to čita kao "ugrožavanje suvereniteta" susjednih država.


Komentirajući kritike na društvenim mrežama i u medijima da je crnogorski premijer ponižen jer ga je na aerodromu dočekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je, mimo dress codea, bio odjeven u traperice i bez kravate, Brnabić je rekla kako je na doček gosta iz Podgorice nije stizao šef diplomacije Nikola Selaković, koji se vraćao s puta, naglasivši da ministar poljoprivrede "često krši" pravila odijevanja, prenosi Hina.  



(FENA/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.