16.11.2021. 21:29
0
Podaci procurili u javnost: Srbija platila 1.3 miliona KM američkim lobistima, na listi kontakata nalazi se i Matthew Palmer
Privredna komora Srbije platila je 1,3 miliona dolara kompaniji “Yorktown Solutions LLC” za tri godine lobiranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo pokazuju podaci dnevnog lista Nova, koji najavljuje da će do kraja 2022. godine za usluge ove firme biti plaćeno još pola miliona dolara. Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, kao i Matthew Palmer, koji je ranije bio specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kojem su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. To je, međutim, učinila PKS, koja je sklopila najmanje četiri ugovora sa firmom “Yorktown Solutions LLC” i to 2019, 2020, 2021. godine i za 2022. godinu. Predsjednik PKS Marko Čadež potvrđuje da je za usluge do sada plaćeno 1,3 miliona dolara, odnosno 300.000 dolara u 2021. godini, 400.000 dolara u 2020. godini i 600.000 dolara u 2019. godini. 

On je istakao da je saradnja sa firmom rezultirala nizom sastanaka, konferencija, posjeta i dogovora sa američkim kompanijama i fondovima, ali i predstavnicima Kongresa. U dokumentu kompanije se navodi da su Grenel i Palmer kontaktirani putem mejla o američko-srpskim ekonomskim pitanjima. Vlasnik firme “Yorktown Solutions LLC” je Danijel Vidić, koji je radio u Odboru Senata za spoljnu politiku, gdje je bio zadužen za Evropu i Evroaziju. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić demantovala je danas tvrdnju lista “Nova” da su američki zvaničnici Matthew Palmer i Richard Grenel lobisti Srbije, označivši to kao “brutalnu i sramotnu laž”. Branbić je u objavi na svom Twitter nalogu istakla da “ovakve laži” nanose direktnu štetu Srbiji. “Kategorički demantujem brutalnu i sramotnu laž sa naslovne strane tabloida Nova: da su Matthew Palmer i Richard Grenel lobisti Srbije. Zastrašujuća je perfidnost kojom je laž servirana (“na spisku kontakata” su, pa su, valjda, lobisti)“, navela je premijerka.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.