25.11.2021. 18:55
0
Kako se bus u Bugarskoj zapalio i zašto ljudi nisu mogli izaći: Ljudska greška krivac za tragediju
Bugarski istražitelji su poručili da je ljudska greška vjerojatno uzrok nesreće na autocesti u Bugarskoj, u kojoj se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije s 52 putnika, od kojih je poginulo njih 45.
Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku. Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na autocesti u zapadnoj Bugarskoj. Istražitelji su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanistri s gorivom prouzročili požar. Također su ustanovili da nije došlo do eksplozije.


- Trenutno je najvjerojatnije i jedino objašnjenje ljudska greška kazao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

- Autopsije ukazuju na to da su žrtve uglavnom poginule uslijed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili ozljeda zbog eksplozije -  dodao je.


Istražitelji ispituju jesu li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora te loša organizacija prometa na autocesti mogli doprinijeti nesreći.

- Naše je mišljenje da prometna barijera u koju se autobus prvo zabio ne samo da nije korisna već je opasna za promet i zapravo je doprinijela nesreći", kazao je Sarafov.


Bus se zapalio zbog trenja

Autobus je udario u zapreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo, da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoceste, kažu istražitelji.

- Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom-istaknuo je glavni istražitelj Marijan Marinov.

- Niko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana prometnim preprekama koje su zaustavile autobus - rekao je.

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, glasnogovornica državnog odvjetnika. Hospitalizirano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva dužnosnika u četvrtak u Sjevernu Makedoniju kako bi preuzeli uzorke DNA od  porodica, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.