18.12.2021. 18:10
0
Srbija se budi - Narod s ulica Beograda poručuje Vučiću i njegovom režimu: "Marš u tri lepe"
Građani Beograda i Srbije danas su ponovo bili na ulicama srijanske prijestonice, tačnije ispred Vlade Srbije, gdje su održani novi protesti protiv režima, kojem je u glas i transparentima poručeno da mora otići.

Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista, rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do Božića da briše iz Prostornog plana projekat Jadar i da dostavi sve što je potpisano od strane njegove vlade ali i i od 2004. godine pa naovamo.

"I da se to raskida, on ima samo jednu opciju a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svijetu i u Evropi. I da protjeramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos“, rekao je.

Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno iznijeli svoje zahtjeve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadom.

„Bićemo tamo gdje nam je mjesto da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, zaključio je Ćuta.

Urednica portala Podrinske, koja se prethodnog dana našla ne meti hajke lokalnih vlasti u Šapcu, Isidora Kovačević, rekla je za Nova.rs da režim ne preza od etiketiranja i raspisivanja potjernice za ljudima.

“Oni su to čak uradili i maloljetnom djetetu. Ja sam ovdje da iznesem svoj slučaj. Želim da postavim pitanje koji to Šapčani nemaju miran san od mene, pa je nagrada za moj pronalazak upravo to. Vjerovatno batinaši SNS. Pozivam tužilaštvo da radi svoj posao, jer su nam oni jedina nada da se ovo spriječi i da se više nikome ne dogodi ono što se dogodilo Aleksandru, Veljku i meni. Ovo me neće uplašiti i sva podrška koju sam dobila je za mene motiv više da nastavim radim svoj posao”, rekla je Isidora Kovačević.

Mina Delić iz Sente, novinarka koja je dobila kaznu od 100.000 dinara, pod obrazloženjem da je organizatorka protesta u tom gradu, rekla je da u manjim sredinama postoje ogromni pritisci.

“Moji sugrađani, komšije, oni su zabetonirani u ćutanju. Nas nekoliko, koji smo digli glas, najviše i stradamo. Mi smo ovdje da podržimo sve manje sredine i želimo da kažemo ljudima da se ne boje. Bojala sam se i ja, ali više ne, jer znam da branim svoje komšije i svoju životnu sredinu”, naglasila je .

Član pokreta “Ekološkog ustanka” Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da da narod ne želi Rio Tinto.

“Maloprije sam se čuo sa Goranom Markovićem. On je spriječen zbog zdravstvenih problema da bude ovdje sa nama. Rekao sam mu da sam siguran da će neki njegov sljedeći film biti posvećen čovjeku koji je uništio našu zemlju – Aleksandru Vučiću. Obećavam mu da, ukoliko do Božića ne protjera Rio Tinto iz Srbije, slijedi opšta mobilizacija širom Srbije. Ako do Božića ne ode Rio Tinto, staće cijela Srbija”, poručio je Ćuta.

Umjetnici, aktivisti, profesori i političari odlučili su očito kazati Vučiću da je dosta. A poruke "marš u tri lepe..." sa beogradskih ulica ozbiljna su opomena Vučiću da je narodu došlo do guše. 

(NAP/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.